"Apple pie" aneb jablkový koláč

gurmanka Kuchařka: gurmanka

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 30 názorů

Suroviny

Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g tuhého másla – nakrájet na větší kostky
špetka soli
cca 150 ml studené vody (mně stačilo 130 ml)
Na “polevu”:
1/2 šálku hnědého cukru
1/2 šálku cukru krystal
50 g másla
1/2 šálku vody
1/2 čajové lžičky mleté skořice
špetka soli
5-7 jablek (oloupat a nakrájet na plátky)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Najskôr pripravíme cesto : do hlbšej misy dáme múku so štipkou soli a pridáme kocky masla. Teraz prídu na rad vaše ruky a musíte s nimi pracovať rýchlo, prstami vtierajte maslo na múky, kým sa zmes nepodobá na strúhanku. Ide hlavne o to, aby cesto nebolo teplé a aby sa maslo nezačalo roztápať.

  2. Následne pridávame studenú vodu, ale nie všetku naraz, ale postupne ju prilievame a primiesujeme do cesta (mne stačilo 130 ml). Stále sa snažte pracovať rýchlo. Keď má cesto peknú konzistenciu a drží pokope, zabaľte ho do fólie alebo do mikroténového sáčku a dajte do chladničky na 20-30 minút.

  3. Pokiaľ cesto chladne, uvaríme polevu – oba cukry, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom. Teraz očistite a olúpte jablká. Vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké, pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až veľmi).

  4. Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku, ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte.

  5. Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opäť kruh, ale menš, s priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom.

  6. Polejte polevou, snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk.

  7. Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.

  8. Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.

Poznámka

Tip: Ak si chcete trošku ušetriť prácu: cesto môžete pripraviť aj v mixéri – rozmixujte múku, soľ a studené maslo a keď má zmes konzistenciu strúhanky pomaly prilievajte vodu a mixujte, až kým nie sú ingrediencie pekne spojené.

http://www.gurman.estranky.sk

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 115 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Apple pie" aneb jablkový koláč

  • Arila Arila(neregistrovaná)

    Takze du skouset podam hlaseni! Ale vypada krasne! :-p:yes::-8

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    výborný koláč, už ho dělám po třetí a vždycky se po něm jen zapráší, ani nestihne vychladnout.. jen mi těsto vystačí vždy na dvě formy

    Odpovědět

  • Enarion Enarion

    Moc dobrý recept i pro začátečníka jako já se dá v pohodě zvládnout :) dávám bodíka :-)

    Odpovědět

  • gurmanka gurmanka(autorka receptu)

    Dana: :-O Dakujem! Ano recept je moj a uz som kontaktovala admina!!! :-K

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Je toto Váš recept ?Ak áno,kontaktujte admina Varecha.sk:
    http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-alebo-jablkovy-kolac/28309-recept.html

    Odpovědět

  • kler kler(neregistrovaný)

    1/2 šálku...to znamená..půlku nějakého hrníčku ??...jen abych toho neudělala moc :-D

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    Tak v sobotu jsem vyzkoušela a byl vynikající;):yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Iva: ČL je zkratka pro čajovou lžičku ;-)

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    Kolik to je skořice? ½ ČL mletej škorice?:-:-//Děkuji

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak dneska zkouším poprvé a zatím mám radost, koláč je právě v troubě tak uvidíme po dopečení, krásně provoní celý byt. Děkuju za super recept :-K

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Cassidy: Souhlasím, zkoušela jsem upéct, je na chuť perfektní, ale při pečení mi přetékal z formy, nevím jestli mám malou formu, nebo jsem dala moc jablek, ale příště dám jen 1/4 hrnku vody aby se mi rozpustily suroviny na polevu a bude to super. Na chuť je fakt VÝBORNEJ!!! GURMÁNKO DÍKY MOC ZA VÝBORNEJ RECEPT!:-p

    Odpovědět

  • Radikom Radikom(neregistrovaný)

    Mnam Obrazek vypada dobre:yes: A Kolac mon moc dobry.:-p:-p:-p

    Ale nemusi tam jit zrovna jablka muzou tam byt klidne tresne;-)

    A davam bodika :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • chews chews

    Dávám bodíka, krásný fotečky, vypadá nádherně, už se nám peče, a už se na něj moc těším...:-8:-*

    Odpovědět

  • Andie Andie(neregistrovaný)

    S kámoškou jsme ho udělaly ale s jahodama :-p

    Odpovědět

  • Majda Majda(neregistrovaná)

    recept vypadá skvěle, hlavně díky za přesný postup, to to hned všechno odsýpá:-)
    koláč je v troubě a už to tu voní...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jablkový koláč jablkový koláč do kulaté formy jablkový pie jablkový koláč do formy aplle pie american pie recept pie recept kulaty jablkovy kolac jablkový koláč kulatý pie jablkové koláče jablkové kolače do kulaté formy american pie koláč ovocný pie toprecpty.cz jablečný koláč recept jablkový koláč recept jablečný pie jablkoví koláč aplle pie recept

Zapomněl/a jsem heslo