Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

volhpe1 Kuchař: volhpe1

Doba přípravy: 1 hod. 2 porce Moučníky , Záviny, rolády 37 názorů

Suroviny

500 g listového těsta
4 lžíce strouhanky
2 lžíce másla
120 g rozinek
500 g jablek
2 lžíce cukr krupice
2 lžíce skořice
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 lžíce rumu
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme povařit rozinky. Potom ještě do teplých, přecezených rozinek dáme lžíci rumu na pečení a necháme odstát.

  2. Pak si opečeme strouhanku na másle do oříškové barvy a vůně. Jablka nastrouháme ochutíme cukrem a skořicí a promícháme s rozinkami.

  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme, posypeme opečenou strouhankou a jablky. Zabalíme, propícháme vidličkou, aby štrúdl nepraskl a pomažeme žloutkem rozšlehaném ve lžíci mléka.

  4. Pečeme na 200°C dozlatova.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

  • Verunka Verunka(neregistrovaná)

    Ale jinak je autorův štrúdl/závin k nakousnutí. Rozinky zkusím povařit, myslím, že budou lahodnější a strouhanku si taky osmažím, bude to určitě chuťově dobrota. Hned bych si udělala kafíčko kdyby mi tady na stole takovýto kousek přistál:-*

    Odpovědět

  • Verunka Verunka(neregistrovaná)

    Příjemný den všem.Začala jsem číst Vaší debatu a je mi z toho smutno.Nemyslela jsem si, že si tady budete chtít dokazovat, jak je každý lepší než autor receptu.Svoje zkušenosti se určitě dají podat i jinak než jen napadáním druhého jak je hloupý či neschopný a hrát si ze slovíčky jen abych dokázala, že to co vím já, je ta pravá pravda. Já vím,že zde není slyšet tón hlasu, není vidět do tváře, vtip může vypadat jako arogance nebo pohrdání, proto by bylo fajn dávat pozor na to co píšu. nemůžu vynadat těm nahoře, svému šéfovi, sousedům, tak si zchladím žáhu tady.No, mějte krásný den:-K

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Lidičky,já si myslím,že je toho špatného na světě dost,tak proč se dohadovat a napadat kvůli receptu.Já,když se mi něco líbí,tak si to vytisknu,nebo napíšu,když něčemu nerozumím,tak se zeptám a když to znám jinak a vyhovuje mi to,tak to přejdu a nevzrušuju se,natož abych někomu něco vyčítala,že to dělá jinak.Nestojí to nic a jsme všichni spokojeni.Ten Rum na pečení vidím dnes poprvé a jsem ráda,že o něm vím.Mějte se všichni hezky.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    casino: máčet rozinky v rumu má určitě něco do sebe.:-D

    Odpovědět

  • ila ila(neregistrovaná)

    Tak chutnat to může určitě dobře, ale co je vymazleného na kupovaném lístkovém těstě? To je nouzovka, když není čas. Normálně dělám z pivního těsta, taky docela rychlý, ale aspoń se přitom člověk dost ze začátku upatlá, takže "vymazlený" je rozhodně víc.

    Odpovědět

  • casino casino

    spagetka:
    Omlouvám se, chtěl jsem pomoci...
    Měl jsem za to, že když píšete o pečení LISTOVÉHO "Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel." tak jsem si říkal, že máte blbou troubu.
    No, tak samotnou troubou to tedy není...
    Omlouvám se
    *****
    K receptu:
    Ta na MÁSLE opražená strouhanka je v závinu znát:yes:
    Ale máčet, natož vařit, rozinky do závinu s JABLKY!!! není nutné

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Mazlím se trochu jinak. Rozinky mám permanentně v naložené v rumu(bez vaření) a přidávám nasekané vlašské ořechy.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Peťo,štrůdly/záviny máš hezky upečené:-p:-KRecept se mi líbí+5:yes:
    Rum sice nedávám,rozinky jen namáčím ve šťávě a strouhanku osmaženou na másle také napoužívám,ale proč to nezkusit;-)Dobrý nápad:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Nojo, no, cesi v tom máme guláš:-D
    ...a ani nevíme, že ten echtštrúdl je z Cařihradu:-D:-D
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Jable%C4%8Dn%C3%BD_z%...

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Díky všem, kteří napsali o rumu na pečení. Neznala jsem ho a teď jsem zase chytřejší,;-)ale asi zůstanu u svého rumu.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    casino: už jste fakt trapný s těmi rádoby ftipnými a rádoby moudrými komentáři:-//:-//. Právě kvůli přesnosti pečení mám teploměry do trouby. Takže se řídím dle teploměru. Kalibrovat nic nebudu, stačí se s troubou dohodnout a znát ji. Což vám asi dělá potíže. Prostě peču a peču dobře dle své trouby s použitím teploměru.
    Jinak určitě je lepší těsto tažené, listovým si to ulehčujeme, to je fakt. Nevidím na tom ale nic špatného.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    U nás na Slovensku - pravá štrúdľa je len z ťahaného, teda štrúdľového cesta...:-)), ako udáva Tejaja.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Taky už radši peču závin z domácího těsta, ale když člověk chvátá, toto je klasika.
    Jinak Jaroušek to řekl přesně, ale aspoň jsme se dozvěděli, jak to mají s názvem děvčata na Slovensku;-):-D

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    jarda Kadic: ja sa vobec nehadam...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    jarda Kadic: to máš síce pravdu, ale u nás sa to proste rozlišuje. Na štrúdľu musí byť štrúdľové cesto, ťahané, všetko iné sa volá závin. :-D;-)
    Inak súhlasím s hostou, čo je na tom vymazleného, neviem...;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: štrůdl, závin rozdíl štrůdly a záviny nejlepší jablečný závin z listového těsta nejlepší jablečný závin jindřichohradecké listy štrůdl nejlepší recepty strakonické štrúdle strakonický štrudl nejlepší jablečný štrůdl strakonický závin štrúdl podle polreicha závin podle polreicha jak péci štrůdl recept na nejlepší štrůdl jablečný štrůdl německý štrúdl nejlepší štrudl na světě štrúdl wikipedie pravý štrůdl testo na strudle