Hamburgerový dip

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 10 minut VAŘENÍ: 40 minut 6 porcí Mleté maso 15 názorů

Suroviny

250 g mletého hovězího masa
100 g anglické slaniny (nakrájená na proužky cca 1 cm široké)
1 malá cibule nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku utřený
100 g tučného tvarohu
1/2 hrnku kysané smetany (110 ml)
1/4 hrnku majonézy (55 ml)
1/2 hrnku Mozzarelly nastrouhané (60 g)
1/2 hrnku Čedaru nastrouhaného (60 g)
1 PL Worchesteru
2 PL kečupu
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi orestujeme hovězí maso, vyndáme ho do mísy a slijeme přebytečný tuk.

  2. Na stejné pánvi osmažíme slaninu dozlatova, dáme na talíř, slijeme tuk, ale necháme na pánvi 1 PL.

  3. Přidáme cibuli a smažíme až zesklovatí, cca 5 - 7 minut.

  4. K cibuli přidáme česnek a smažíme krátce, jen asi 1 minutu.

  5. Sundáme z plotny a vmícháme hovězí maso a slaninu.

  6. Postupně přimícháme tvaroh, kysanou smetanu, oba sýry, Worcestershire a kečup.

  7. Nalijeme do zapékací mísy.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 - 30 minut dozlatova.

Poznámka

Dip je přílohová omáčka připravené z různých surovin a různé hustoty. Překlad omáčka je ale zavádějící, protože dip nesmíme zaměňovat s omáčkou, kterou se jídla přelévají. Slovo dip pochází z angličtiny a jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, tedy namáčejí. Může to být maso, hranolky, chipsy, tortillové chipsy, čerstvá zelenina jako např. mrkev, okurka, celer, apod., ale také toasty, chleba, apod. Hustota dipu musí být přizpůsobena tomu, aby z namáčeného kousku nestékala, ale zůstala na něm. Dip může být jak teplý, tak studený.

Ve studených dipech je často základní surovinou majonéza v kombinaci s jogurtem, tvaroh nebo zakysaná smetana. Potom se přidává často zelenina nakrájená nadrobno nebo rozemletá. (např. známá salsa) V jiných studených dipech můžou být základem luštěniny (např. hummus, kde je cizrna), ale také maso, uzenina, vejce, různé sýry, ořechy, apod. Dip je potom okořeněn bylinkami, ale také třeba hořčicí, kečupem, apod.

Mezi neznámější teplé dipy patří fondue, tedy teplá sýrová omáčka z rozpuštěných sýrů. Teplé dipy můžeme připravovat i z osmaženého a podušeného mletého masa, které můžeme potom ještě rozmixovat, aby byl dip jemnější. V dipu by totiž neměly být větší kousky jiné suroviny, proto musí být vše velmi jemně nakrájené, nastrouhané nebo rozmixované.Další teplý dip lze připravit z rybího masa. Teplé dipy se podávají k masům, pro namáčení tortillových chipsů, hranolků nebo vrstvení na toast.

Dip se často podává jako předkrm.

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hamburgerový dip

  • Danca Danca

    Jarko bezva! :yes: :-K

    casino: "...teplé dipy se podávají k masům, pro namáčení..... nebo vrstvení na toust." ;-)
    Myslím, že díky Jarčinu vysvětlení bychom mohli tuhle diskuzi považovat za ukončenou ;-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Hamburgerový dip"

    No, řekl bych, že Jitkas: má zase pravdu:yes:

    chute-sveta.cz:
    Asi vám nerozumím, nebo si odporujete...
    Cituji: "Slovo dip pochází z angličtiny a jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, tedy NAMÁČEJÍ."

    Pokud se stále bavíme o názvu rcp a být u receptu pouze suroviny, tak by se to NAMÁČENÍ snad i dalo okecat...:-)
    Ale už od pouhého pohledu na vaše obrázky soudím, že v tomto dipu si nanamočíte a nenamočíte, ba ani nesmočíte (milá Lojzo):-D

    Odpovědět

  • chute-sveta.cz chute-sveta.cz(autor receptu)

    Do poznámky jsem dodala docela podrobné vysvětlení :-) Hezký den všem!

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Autorka se mi už ozvala. Omlouvá se, je momentálně na dovolené, kde se k internetu dostane jen občas, navíc má špatný signál, proto zatím nereaguje na dotazy a připomínky;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tuším je to niečo ako nákyp...

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Danca:To je nejlepší;-)nacpat recepty do oběhu a dělat mrtvého brouka:-8
    Pro normálně myslící, bez upřesnění jak píše Jitkas, je název zavádějící.

    Odpovědět

  • Danca Danca

    spagetka: maris: ano, to by rozhodně měla!:-) Problém je, že na vzkazy vůbec nereaguje :-//

    Odpovědět

  • maris maris

    Jitkas: díky za osvětu, ale autorka by to opravdu měla nějak dopsat _ vysvětlit, myslím, že v našich luzích a hájích pečený dip moc lidí nezná;-):-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Danca: dobře, ale tak to musí autorka upřesnit, vysvětlit, protože takto je to zavádějící ;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Jitkas: aha... tak jsem zase o něco chytřejší :-8 :-D:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Myslim, ze tam chybi slovicko "baked dip", peceny dip. Existuji v USA, neco jako nakyp, puding, nebo zapecena pomazanka, nevim presne, ovsem vim, ze nemusim, je tam toho na moje gusto moc. Ale na jeden si pamatuji, byly v nem syry, articoky a spenat, pred podavanim se zapekl, bez majonezy, se rozumi.

    Odpovědět

  • maris maris

    Danca:;-):yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    spagetka, maris: Ohledně názvu jsem autorku kontaktovala, zatím bez odezvy...

    Odpovědět

  • maris maris

  • spagetka spagetka

    Já tedy nevím, ale pro mne pojmenování "dip" znamená nějakou omáčku, do které se daný pokrm namáčí. V angličtině to znamená do něčeho nammáčeti..... Může to být i třeba hořčice apod. Ale ráda se nechám poučiti.

    Odpovědět

Tématické fráze: dip dip k masu jak připravit různé dipy k masu co je to dip dip na hamburger dip z majonezy dip na hamburgery recept na dip k masu dip do hamburgeru dip recept dip s kečupem fondue recepty dipy hamburgerovy dip dip na maso dip z kečupu dip recepty dip na hamburger recept dip a masu dipy k hamburgerum recept na dip