Vepřové po štýrsku

Hanes Kuchař: Hanes

Doba přípravy: 20 minut + doba vaření 4 porce Vepřové maso 6 názorů

Suroviny

zelenina na vývar (cca 1,5 l vývaru - mrkev, petržel, celer, cibule...)
- pokud není čas, použiji zeleninový bujon v kostce
500 g vepřového masa (plecko, pečeně, ale i kýta nebo krkovička)
500 g brambor
150 g kapusty
100 g mrkve
100 g celeru
1 střední cibule
50 g anglické slaniny
šťáva z poloviny citronu (nebo 1 lžíce octa)
hladká mouka na zahuštění
divoké koření (1 větší lístek bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře)
1 šálek smetany na zjemnění (nemusí být)
sůl
pepř
olej (nebo sádlo)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme zeleninový vývar, osolíme, vybereme zeleninu a dáme stranou. Pokud nemáme čas, můžeme použít bujón v kostce. Pak začínáme od 2. kroku.

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Kapustu, mrkev, celer na duličky, cibuli na drobno, brambory na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na malé kostky, maso na kostky cca 3÷5cm.

  3. V kastrólu na troše oleje osmahneme slaninu, na které potom osmahneme cibulku. Cibulku smažíme dozlatova. Přidáme maso, osolíme a necháme zatáhnout. Opékáme za stálého míchání, dokud nepustí šťávu. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené (trocha vývaru nám zbude). Přidáme divoké koření a dusíme do poloměkka (cca 20 minut).

  4. Mezitím na oleji nebo na sádle připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Samozřejmě můžeme použít hotovou světlou jíšku, případně jen předem namočenou mouku.

  5. Z napůl uvařeného masa vyjmeme divoké koření. Přidáme pokrájenou zeleninu, zalijeme zbytkem vývaru, promícháme a dusíme dalších cca 15 minut, dokud není zelenina, zejména brambory, skoro hotové.

  6. Ochutíme šťávou z citronu a zahustíme jíškou nebo moukou. Mouku, ale i jíšku, provaříme dalších cca 5 minut.

  7. Pokud chceme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, případně dokyselíme citronem.

Poznámka

Jídlo z jednoho hrnce. Originální receptura je malinko jiná, nicméně jsem ji poupravil, aby mi vyhovovala. Jídlo není excelentní co do chuti nebo vzhledu, ale dá se :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Vepřové po štýrsku

  • cecilka cecilka

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Hanes: :yes:;-)

    Odpovědět

  • Hanes Hanes(autor receptu)

    Samozřejmě máte pravdu Tejajo. Centimetr mi poněkud ulétl. Správná velikost by nejspíš měla být 3÷5cm, nebo tak nějak :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    S tím "není excelentní co do vzhledu" souhlas - jsou jídla, která výrazně lépe chutnají než vypadají ( o fotogeničnosti ani nemluvím) ...a to je přesně tento případ. Dělávám hodně podobně, vždycky z plecka, dochucuji ještě strouhanou citronovou kúrou. Jíšku na másle a ještě kousíček másla úplně nakonec do hotového jídla. Je to moc dobré.
    :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ozaj treba narezať mäso na tak malinkaté kocôčky? Na obrázku to tak nevyzerá ani čas varenia tomu nezodpovedá.

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřové maso po štýrsku recept vepřové maso po štýrsku vepřové po štrsku vepřové po štírsku veprove plecko po styrsku vepřová kýta po štýrsku

Zapomněl/a jsem heslo