

Hamburgerové bulky (včetně celozrnné varianty)
Suroviny 12-16 porcí
- 480 g hladké mouky
- 240 ml plnotučného mléka
- 60 g oleje
- 2 vejce (80 g do těsta, 20 g na potření)
- 20 g cukru
- 1 sušené droždí (7-8 g)
- 10 g soli
- Celozrnná varianta:
- 360 g celozrnné pšeničné mouky
- 180 g hladké mouky
- 360 ml plnotučného mléka
- 60 g oleje
- 2 vejce (80 g do těsta, 20 g na potření)
- 20 g cukru
- 1 sušené droždí (7 g)
- 10 g soli
Postup přípravy receptu
Vlažné mléko smícháme s olejem, cukrem a droždím. Necháme 5-10 minut odpočinout, aby droždí začalo pracovat. Přidáme vejce, rozmícháme a celou směs vlijeme do mísy s prosátou moukou a solí. Začneme pomocí robotu s tzv. pádlem (nebo mixér s hnětacími háky) míchat těsto. Důkladně hněteme alespoň 5-10 minut.
Výsledné těsto musí být hladké a vláčné. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na cca 1 hod, než zdvojnásobí objem. Já dávám vždy do trouby na 40°C, přes léto nechávám kynout na lince.
Pracovní plochu velmi lehce poprášíme moukou a vyklopíme těsto. Prohněteme a rozdělíme na 12 dílů (celozrnné těsto na 16 dílků). Vytvarujeme kuličky, které zploštíme a dáme na plech s pečícím papírem nebo do formy na bulky (mám od Tescomy). Přikryjeme a dáme kynout přibližně na 30 minut.
Jakmile máme pěkně nakynuté, rozpálíme troubu na 190°C, na dno dáme pekáček s vodou. Bulky potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme cca 15 minut. Po vytažení z trouby přendáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
* Můj web: http://www.miskakulicka.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hamburgerové bulky (včetně celozrnné varianty)
K receptu nejsou žádné komentáře.