Fofr dezert z tvarohu, likéru a sušenek

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 10 - 15 minut 3 porce Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Nepečené a mražené 7 názorů

Suroviny

350-400 g tvarohu (použila jsem nízkotučný a nechala ho půl dne vykapat přes plátýnko; zbylou syrovátku jsem použila na pečení chleba)
100 g zakysané smetany
200 ml šlehačky (ušlehat do tuha)
Sladidlo:
med anebo vanilkový cukr
2-3 panáky oblíbeného likéru nebo třeba rumu
1/2 balíčku grahamových sušenek (nebo třeba máslových sušenek či piškotů)
případné ovoce (použila jsem mražené bobulové poklady ze zahrady)
kakao na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. Přemístěte do misky a přimíchejte zakysanou smetanu a měkký tvaroh. Smíchejte všechno dohromady, oslaďte, přidejte likér a hezky všechno promíchejte, ať se spojí chutě. Tuhost tvarohové směsi si upravíte přidáním likéru nebo naopak tvarohu či zakysanky.

  2. Připravte si servírovací sklenice. Na dno rozdrobte sušenky do výše cca centimetru, na to přijde vrstva ovoce, ochucený tvaroh, znovu sušenky, tvaroh atd.

  3. Kdo má rád, tak ještě jednotlivé vrstvy prosypte kakovým práškem, vypadá to velmi efektně a navíc to výborně chutná. Na povrchu klidně nasypte ovoce s troškou sušenek či nastrouhejte čokoládu...meze se fantazii nekladou :-)

Poznámka

Tady na švédském venkově v obchodě koupíte téměř vždy jen odtučněný tvaroh, který je chuťově vzdálený tomu našemu českému. Takže ho dávám vykapat přes plátýnko v cedníku - tak na půl dne. Zachycenou syrovátku použiji do pečení, na koupele anebo na pleťovou masku ;-)

Tip: Pokud nebudete konzumovat dezert hned, tak ho doporučím umístit do ledničky (klidně do druhého dne - přikrývám jednotlivé porce z vrchu potravinářskou folií), kdy se jednotlivé chutě spojí, sušenky malinko nasáknou vlhkost a je to všechno moc dobré.

více inspirací na www.korenizivota.com

tento konkrétní recept je zde:

http://www.korenizivota.com/tvarohovy-fofr-dezert-...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 215 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fofr dezert z tvarohu, likéru a sušenek

  • Dajda Dajda

    Madla Novak: To je prima, že nezapomínáte na mateřský jazyk. Když porovnám Váš text s texty některých přispěvatelů, kteří na sebe zároveň prozradí, jakého že dosáhli vzdělání, a čeština jim přitom nějak utekla ...... :-(

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    Dajda: :-8 vřelé díky, snažím se...a právě i pro udržení češtiny píši blog, hodně čtu česky psané knihy apod. Vaření je dlouhodobě mou vášní, tak mne přátelé umluvili psát to pro veřejnost na webu. Jsem ráda, že se líbí :-K:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Madlo, máte zajímavé recepty a hlavně super češtinu, což je skvělé, když žijete v cizině. :yes:

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    mika59: :-K:-K:-K děkuji

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autorka receptu)

    Jana Remkova: :-K děkuji :-K chutná to naprosto delikátně :-D až tak moc, že mne to asi vyburcuje zase udělat domácí tvaroh....:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Krásné :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes: jova jova!!:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dezert ze sušenek lotus dezert ze sušenek dezert z tvarohu a zakysané smetany lotus sušenky dezert dezert z lotus sušenek dezert ze zakysané smetany a tvarohu dezert z tvarohu a smetany dezert z lotus sušenek do skleničky dezerty ze sušenek tvarohový dezert pohar z maslovych susenek dezerty z lotus susenek lotus tvaroh sušenky z tvarohu tvarohové dezerty tvarohový dezert do skleničky ovoce susenka do sklenice dezert v panáku tvaroh a susenky do sklenicky dezert z tvarohu

Zapomněl/a jsem heslo