Ovarové koleno a 4 jídla z vařeného kolena

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Vepřové maso 6 názorů

Suroviny

Ovarové koleno:
vepřové koleno
sůl
10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1–2 bobkové listy
1 cibule
4–6 stroužků česneku (i více)
Minutkový „kolenový“ gulášek:
zbylé libové maso z vařeného kolena
2,5-3 dl vývaru sádlo nebo olej
sladká i pálivá paprika
gulášové koření
česnek, sůl a pepř
hotová jíška nebo jen mouka
majoránka
Vepřové maso v mrkvi (v kedlubnách):
libové maso z kolena
2,5–3 dl vývaru z kolena
máslo, cibule a cukr
3–4 větší mrkve (podle chuti)
pepř a sůl podle potřeby
hotová jíška nebo záklechtka z mouky a vody
Kastrůlkový sulc:
vařené maso a kůže z kolena
vývar z kolena 2-2,5 dl
sůl a pepř
1 sladkokyselá okurka
1 malá vařená mrkev
1 malá cibulka
Kastrůlková tlačenka:
vařené kůže a maso z kolena
vývar z kolene
sůl a pepř
česnek
majoránka
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ovarové koleno:
    Vepřové koleno kupujeme raději ze zadní kýty, má více masa. Nejprve koleno dobře očistíme, případně „oholíme“ ostrým nožem štětiny a dobře omyjeme. Očištěné a umyté vepřové koleno prokrojíme podélně v masitější části až ke kosti, aby se snáz uvařilo. Dáme do papiňáku, zalijeme vařící vodou z konvice, osolíme a přidáme koření, celou oloupanou cibuli a několik oloupaných stroužků česneku. Vaříme doměkka, ale není dobré maso moc převařit, mělo by být tak akorát, ale dobu varu vám nepovím, to je podle papiňáku. Já mám trochu novější, vařila jsem 40 minut. Ovar vařím k večeři, polévku nechám do druhého dne zchladnout, pak z ní seberu snadno tuk a uvařím polévku podle chuti. Několik receptů na polévky z vepřového masa přidám jako samostatný recept. Koleno vyndáme a dáme si ovárek. Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí. Zapíjíme pivem. Pokud nám zbyde maso, můžeme z něj udělat např. minutkový gulášek, vepřové v mrkvi, vepřové v kedlubnách, kastrůlkový sulc nebo kastrůlkovou tlačenku. Na kterýkoliv recept je potřeba odebrat část vývaru z kolena.

  2. Minutkový „kolenový“ gulášek:
    Na oleji osmahneme cibuli do zlatova, zasypeme trochou papriky, a troškou gulášového koření, necháme zpěnit a podlijeme vývarem z kolena. Prolisujeme tam česnek, opepříme a případně přisolíme (podle chuti vývaru) a necháme chvíli vařit a zatím si pokrájíme zbylé maso z kolena, přidáme do omáčky a společně ještě chvíli vaříme, aby maso dostalo chuť guláše. Zahustíme hotovou jíškou a přidáme i majoránku. Když přidáme na zlatavou cibulku lžíci mouky, a osmahneme ji (než přidáme papriku) máme gulášek hned i zahuštěný.
    Obměny: pokrájená paprika, případně i rajče, nebo 1-2 lžíce kečupu, případně trochu podušených hub – ty je třeba přidat hned po zalití cibulového základu.
    Rada: Pokud je vývar příliš slaný, rozkrájíme do guláše 1-2 oloupané pokrájené brambory.

  3. Vepřové maso v mrkvi (v kedlubnách):
    Na kousku másla zpěníme cibulku a přidáme 2 - 3 lžičky cukru. Když cukr trochu zežloutne, zalijeme vývarem z kolena a přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, opepříme a případně přisolíme (podle slanosti vývaru). Dusíme pod pokličkou, až mrkev změkne. Ke konci přidáme na kostičky pokrájené vařené vepřové maso. Zahustíme hotovou jíškou nebo moukou (záklechtkou). Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem. (Pod kedlubny nedáváme cukr, jen cibulku, můžeme přidat i špetku drceného kmínu.) Právě vývar z kolena dodá tomuto jídlu skvělou chuť.

  4. Kastrůlkový sulc:
    Když nám zbyde trochu masa a nějaká kůže, postupujeme následovně: Do kastrolku dáme maso a kůži – obojí nadrobno pokrájené (nebo umleté na mlýnku s velkými oky), zalijeme trochu (přiměřeně) vývarem, hodně osolíme a opepříme (sulc i tlačenku je nutné trochu přesolit a přepepřit, jinak sulc nebude mít vůbec žádnou chuť) a přilijeme maximálně 2 cl octa (malý „frťan“). Necháme společně vařit pomalým varem asi 15-20 minut. Pak odstavíme a přidáme na kostičky nakrájenou kyselou okurku. Můžeme také přidat doměkka uvařenou a na kolečka, půlměsíčky nebo kostičky pokrájenou mrkev. Těsně předtím než sulc vypneme nebo stáhneme z plotýnky, přidáme ještě drobně pokrájenou hodně malou cibulku. Vychladlý sulc dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.

  5. Kastrůlková tlačenka:
    Kůže drobounce pokrájíme (můžeme umlít nebo rozsekat mixérem). Libové maso nakrájíme na větší kostky, vše dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem tak aby vše bylo potopené, osolíme a opepříme, prolisujeme jeden stroužek česneku, dochutíme majoránkou. Dochucení by mělo být „přehnané“, vše více slané, více opepřené atd., jinak by tlačenka byla po vychladnutí bez chuti, ale přehnat se to zase nesmí. Vše společně povaříme tím nejslabším varem, asi tak půl hoďky. Necháme vychladnout, uložíme do druhého dne do ledničky a máme dobrou sváču nebo večeři.

Poznámka

Recepty se hodí hlavně pro singl, ale i pro malou rodinu (a velké koleno)!

Uvedené recepty jsou pro některé šikovné kuchařky jen vodítkem a mají ještě další nápady na využití celého kolena. Budu ráda, když se o ně podělí.

Tato moje jídla jsou mnohokrát vyzkoušená, jsou sice jednoduchá, ale dobrá.

Fotka ovaru na talíři se nepovedla, což mne velmi mrzí, fotky gulášku a kastrůlkové tlačenky ještě přidám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Ovarové koleno a 4 jídla z vařeného kolena

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Majkaa: Děkuji za odpověď. :-8 Já na ražniči i živáňskou používám jiné maso. Toto jsem opravdu nikdy neslyšela, ale je to zvláštní a zajímavé použití vepřového kolena. Přesto asi už zůstanu u svých starých a osvědčených receptů a na stará kolena je nebudu měnit. Přesto vám děkuji za zajímavou informaci.;-):-D Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Ano, bylo to ze syrového masa, nemusí se dávat žádný tuk a vypečená kůžička je prostě bašta<3

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Majkaa: Děkuji za komentář. :-8 Živáňskou, ani ražniči jsem z vepřového kolena nikdy nedělala. Ale asi jste použila syrové maso z kolena, ne? A v tomto receptu jde o využití zbylého nesnědeného masa vařeného. Ale je fakt, že maso z kolena je opravdu dobré.;-) Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Z kolena jsem dělala i ražniči a živánskou:-) Tohle masíčko nemá chybu;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Moc děkuji za milý komentář. :-K Jani, já jsem tyhle věci vařila ještě, když žil můj muž, hodí se i pro dva, nejen pro jednoho. A tak mně napadlo, že si někdo ovarové kolínko nedopřeje, protože to najednou neují. Tak to třeba někomu poslouží jako recept nebo jako vodítko k jinému nápadu. A víš, že jsou ta jídla opravdu dobrá? Jen ta fotka ovaru na talíři s křenem atd., ta mně mrzí, takhle je to dost ošklivé. Ale já to brzy napravím. ;-):-D Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tys studnice nápadů :yes:;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: ovarové koleno v papiňáku

Zapomněl/a jsem heslo