Suroviny
Porce: deset.
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 546 kJ / 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,78 g |
Tuky | 4,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 380 mg |
Sodík | 178 mg |
Sůl | 0,44 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Jednoho dne v roce 1973 v Českém Rudolci, si pan kovář starý to děda koupil dvě pytlíkajdy, jednu dršťkovou, tenkrát ve zmrzlé kostce a druhou hovězí s játrovými knedlíčky v tom sáčku. Aby nemusel umývat dva hrnce strčil to všechno do kupy. A byla na světě. Nikdo se nad tím nepozastavil. A já v roce 1994, coby podnikatel a provozovatel řeznictví a bufetu, vařil dršťkovou denně a knedlíčkovou budeme jí tak říkat. Hovězí vývar a játrovou rýží. Dvakrát týdně, tak chytrému dojde, že se ty dvě musely alespoň dvakrát v týdnu potkat.
A aby to bylo celé, tak ke mně denně chodil Pavlík ze zahradnictví na tu dršťkovou a byla jedna plus dva rohlíky . Jednoho dne mi povídá: "Pane šéfe a jiná by nebyla než ty dvě?" Jak jsem psal, ty co se potkaly. A já nevím, jak jsem po létech, fakt asi dvaceti, si vzpomněl na toho dědu kováře a říkám: " Mám kovářskou." A dostal dršťkajdu a doprostřed talíře dva knedlíčky a trochu vývaru. Lahoda pane šéfe a potom, když byla, tak byla dvakrát a jeden rohlík.
Takže uvař dršťkovou a vývojem jsem dospěl k tomu, že se nevaří ta druhá, ale přidá se kostka nebo dvě tři hovězího vývaru od maggi. Podle velikosti hrnce. A zavaří se játrová rýže, vznikne, když to proženeš přes to děravé na halušky. Knedlíčky jsou pro lenocha pracné. Krok 2: Uvař dršťkovou a zavař tam ty noky nebo rýži, to podle toho, jak tomu říkáte. Budete slintat a mlaskat, chválit mou hlavu, že si vzpomněla. A nakonec úplně nejnovější výtvor. Zeť povídá: "Dědo, dáme kovářskou?" A já povídám: "Dáme." A dršťky nemaje, jsem vykouzlil základ na dršťkovou a zavařil jen tu játrovou rýži. A zase super, jen se po ní zakouřilo. Takže Kovářská s dršťkami a pro ty, co jim nevoní, i bez. A všichni budou chválit a když uvaříš pro neznalé přátele, mistrem budeš zvána.
Zveřejněno 4. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kovářská polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mz3O
Moje poznámka
Kovářská polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mz3O
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 15 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 23 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 9 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 11 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 11 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 12 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 13 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 13 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 13 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 14 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 14 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 14 hodinami
Tématické fráze:
kovářská polévka,
kovařská polévka recept,
kovářská uzená polévka recept,
kovářská voda,
polevka z kovaru,
polévka kovářská,
novarská polévka,
polévka andulka hladká,
recept na kovářskou polévku,
drstkova polevka z kováře,
kovář polévka,
kovářská polévka s česnekem,
kovařsá polévka recept,
co je andulka hladká,
recept na kovářská polévky,
kovarska gulasova polévka,
polevka z kovarem,
dršťková polévka podle dedy,
novarská rýže,
dršťková polévka z kovářů
Suroviny:
dršťky,
dršťky,
cibule,
paprika sušená sladká,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (5)