Celozrnný kvasový chléb
Chléb z celozrnné mouky chutná po oříšcích a je plný vlákniny a minerálů. Použijte aktivní kvas a připravte si křupavý a nadýchaný bochník u sebe doma. Nezapomeňte pořádně rozpálit troubu s vhodnou podložkou (třeba dlaždicí), na kterou poté vyklopíte bochník.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 121 kJ / 1 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,50 g |
Tuky | 6,66 g |
Vláknina | 32,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 343,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním všech surovin. Necháme v teple, zakryté vykvasit asi 8-10 hodin (dle teploty v místnosti) nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy.
Krok 3: Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.
Krok 4: Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.
Krok 5: Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.
Krok 6: Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Moje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Nejnovější recepty
Nakládané ředkvičky v octě
Přidáno před 1 hodinou
Veganský pudink s rebarborou
Přidáno před 2 hodinami
Bramborová polévka s fazolovými lusky a koprem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinky s jahodovo-tvarohovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Papriky plněné kuskusem s restovanou zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Krekry s chia semínky
Přidáno 2. 6. 2025 08:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Španělské ptáčky z mletého masa
Sahula před 2 hodinami
Laskonky jednoduché a křupavé
Hankali před 2 hodinami
Mini Pavlova
Hankali před 2 hodinami
Veky
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 4 hodinami
Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
Lucie1001 před 4 hodinami
Citrónové muffiny s mákem
marepavla před 6 hodinami
Babiččina hrachovka
Kajkajak před 6 hodinami
Penne s kuřecím masem a nivou
helen.fon@seznam.cz před 7 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
jamajka před 7 hodinami
Salát z bílé ředkve
Ucilu před 8 hodinami
Tématické fráze:
kvasový chléb,
celozrnný chléb koláček,
kvasový chléb recept,
chléb recepty,
celozrnný chléb recept,
recept kvasový chléb,
recept na kvasový chléb,
kvasový domácí chleba recept,
jak upect kvasovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)