Máslové croissanty s omládkem

cathleen Kuchařka: cathleen

12 kusů Domácí pekárna 76 názorů

Suroviny

Na omládek:
100 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
21 g droždí (půl kostky)
130 g hladké mouky
Dále do těsta:
50 g měkké Stelly (nebo Hery)
2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek vejce zůstane na potření croissantů před pečením)
80 g vody
1/2 rovné lžičky soli
70 g cukru
320 g hladké mouky
90 g másla na provalování
Recept si zatím oblíbilo 43 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.

  2. V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.

  3. Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.

  4. Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.

  5. Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)

  6. Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslové croissanty s omládkem

  • jureckova.lenka jureckova.lenka

    Chuťově dokonalé. Ale také mi nelistují ;-( :-D Může to být tím, že jsem je po zarolování hned hodila do trouby? Nebo tím, že kynuté těsto jsem měla u zdroje tepla a když jsem ně něj nastrouhala máslo, tak se lehce topilo? Ještě zkusím Cathleen, podobné těstíčko, co tady máš, máslové rohlíčky z r. 2017 a uvidím, co se mi bude dělat líp :-8

    Odpovědět

  • pavliss pavliss(neregistrovaný)

    crosanty ,,vyborna vec,,,pro inspiraci,,rozvalet těsto,pridame vařene zeli s opečenou cibulkou a nakou klobasku,,,nebo tam dame nadrobno nasekane škvarky...je to vyborne,,tak dobrou chut ..Pavel:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Dobrá dobrota, pral se s nimi a vyšlo tolik listů jak ve slabikáři:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Katka758: Katko, nemohla jsem ti písnout, nebyla jsem tu. Ale písnu ti ještě dnes vzkazík a proberem to, ju?;-) Těsto se dělá dobře, bude to určitě jen malou chybkou někde v postupu:-)

    Odpovědět

  • Katka758 Katka758

    Tak přesně, jak jsem předpokládala. Nelístkuje mi to, je to buchtové. Nevím, kde se stala chyba. Chuťově jsou ale vynikající.

    Odpovědět

  • Katka758 Katka758

    To nejdůležitější jsem zapomněla. Ukládám do oblíbených a přidávám bodík.

    Odpovědět

  • Katka758 Katka758

    Tak jsem si o sobě myslela, že jsem zdatná pekařka a zvládnu i složitější věci. Zřejmě si o sobě člověk nemůže myslet;-)Těsto se mi myslím povedlo, ale při prvním válení mi máslo zůstávalo na vále a celé se to začalo lepit....musela jsem podsypat moukou a pak mi zase croissanty nechtěly moc kynout. Ani nevím, zda jsem dobře válela i když jsem se snažila podle obrázků. Teď jsou v trobě, tak doufám, že se aspoň trochu povedou a bude tam to lítkování znát. Pak dám vědět. Třeba na druhý pokus to bude lepší.:-8:-))

    Odpovědět

  • holka ze severu holka ze severu

    Děti kroasanty milují, určitě je upeču, ukládám do oblíbených a boduji.:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Katka758: Dovolím si odpovědět. Lístkové těsto se musí rozvalovat tak, aby vrstvičky zůstaly na sobě, díky tomu pak lístkuje. Když budeš postupovat přesně podle textu a fotek, určitě se to podaří ;-):yes:

    Odpovědět

  • Katka758 Katka758(neregistrovaný)

    Mám dotaz.... :-Kje jedno, jak to těsto vyválím? Nebo se to musí jen z té jedné strany,aby lístkovalo?Nemám s tím zkušenost, ale recept mne nadchl a chtěla bych se do toho pustit. Jen nemám žádné zkušenosti s omládkem a skládáním a rozvalováním těsta.:-8 Děkuji a pak napíšu, jak se mi to povedlo.

    Odpovědět

  • Pipa90 Pipa90

    zrovna sem dopekla a jsou vážně výborné :) trochu sem se bála toho těsta, páč sem kynuté těsto dělala uplně poprvé, ale myslím si že jsem se s tím úspěšně poprala a všem moc chutnají :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Katka B: Katko, zkusit můžeš i bez ní, dej místo ní lžičku včelího medu. Ale jestli pečeš často, doporučuju ti přeci jen ji koupit.
    Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.;-)
    Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená:-)

    Odpovědět

  • Katka B Katka B

    Teda dámy, listové těsto jsem dělala už několikrát, ale vždycky z toho vylezlo cosi, co se mu teda moc nepodobalo :-( Už jsem vyzkoušela několik receptů a pořád žádná sláva. Tuk mi vytejkal a finální výsledek byl dost "betonovej". V týdnu zkusím tento recept a dám vědět, jak dopadl. Pořád to nevzdávám ;-) jen musím koupit sladěnku :-/
    Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zizala: Je nádherně vidět, jak ti lístkují:yes::yes:
    Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici.;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Těsto jsem zadělávala v robotu ;-) Buď jsem dala toho másla moc nebo, jak bylo v kuchyni teplo, se nahřálo...prostě mi při vyvalování místama lezlo ven :-/ Moje první vlastnoručně dělané a docela určitě ne poslední croissanty. Díky za recept, příště jdu do těch slaných ;-):-K:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: croassaint recept croasant máslový croissant z listového těsta crosanty croasant recept domácí croasant croassaint máslové loupáky francouzský croasant máslový croasant recept kroasanty podle hrušky croasant z domácí pekárny nejlepší recept na croissanty máslové loupáky kynuté v lednici croasant s nutelou croasant recept na těsto recept na domácí croasant kroasánty recept jak vyválet těsto na croasant máslové croissanty z listoveho testa

Zapomněl/a jsem heslo