

Máslové croissanty s omládkem
Suroviny 12 kusů
- Na omládek:
- 100 ml (g) vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 21 g droždí (půl kostky)
- 130 g hladké mouky
- Dále do těsta:
- 50 g měkké Stelly (nebo Hery)
- 2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek vejce zůstane na potření croissantů před pečením)
- 80 g vody
- 1/2 rovné lžičky soli
- 70 g cukru
- 320 g hladké mouky
- 90 g másla na provalování
Postup přípravy receptu
Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.
V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.
Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.
Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)
Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Máslové croissanty s omládkem
-
Chuťově dokonalé. Ale také mi nelistují
Může to být tím, že jsem je po zarolování hned hodila do trouby? Nebo tím, že kynuté těsto jsem měla u zdroje tepla a když jsem ně něj nastrouhala máslo, tak se lehce topilo? Ještě zkusím Cathleen, podobné těstíčko, co tady máš, máslové rohlíčky z r. 2017 a uvidím, co se mi bude dělat líp
-
crosanty ,,vyborna vec,,,pro inspiraci,,rozvalet těsto,pridame vařene zeli s opečenou cibulkou a nakou klobasku,,,nebo tam dame nadrobno nasekane škvarky...je to vyborne,,tak dobrou chut ..Pavel
-
Dobrá dobrota, pral se s nimi a vyšlo tolik listů jak ve slabikáři
-
Katka758: Katko, nemohla jsem ti písnout, nebyla jsem tu. Ale písnu ti ještě dnes vzkazík a proberem to, ju?
Těsto se dělá dobře, bude to určitě jen malou chybkou někde v postupu
-
Tak přesně, jak jsem předpokládala. Nelístkuje mi to, je to buchtové. Nevím, kde se stala chyba. Chuťově jsou ale vynikající.
-
To nejdůležitější jsem zapomněla. Ukládám do oblíbených a přidávám bodík.
-
Tak jsem si o sobě myslela, že jsem zdatná pekařka a zvládnu i složitější věci. Zřejmě si o sobě člověk nemůže myslet
Těsto se mi myslím povedlo, ale při prvním válení mi máslo zůstávalo na vále a celé se to začalo lepit....musela jsem podsypat moukou a pak mi zase croissanty nechtěly moc kynout. Ani nevím, zda jsem dobře válela i když jsem se snažila podle obrázků. Teď jsou v trobě, tak doufám, že se aspoň trochu povedou a bude tam to lítkování znát. Pak dám vědět. Třeba na druhý pokus to bude lepší.
-
Děti kroasanty milují, určitě je upeču, ukládám do oblíbených a boduji.
-
Katka758: Dovolím si odpovědět. Lístkové těsto se musí rozvalovat tak, aby vrstvičky zůstaly na sobě, díky tomu pak lístkuje. Když budeš postupovat přesně podle textu a fotek, určitě se to podaří
-
Mám dotaz....
je jedno, jak to těsto vyválím? Nebo se to musí jen z té jedné strany,aby lístkovalo?Nemám s tím zkušenost, ale recept mne nadchl a chtěla bych se do toho pustit. Jen nemám žádné zkušenosti s omládkem a skládáním a rozvalováním těsta.
Děkuji a pak napíšu, jak se mi to povedlo.
-
zrovna sem dopekla a jsou vážně výborné :) trochu sem se bála toho těsta, páč sem kynuté těsto dělala uplně poprvé, ale myslím si že jsem se s tím úspěšně poprala a všem moc chutnají :)
-
Katka B: Katko, zkusit můžeš i bez ní, dej místo ní lžičku včelího medu. Ale jestli pečeš často, doporučuju ti přeci jen ji koupit.
Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.
Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená -
Teda dámy, listové těsto jsem dělala už několikrát, ale vždycky z toho vylezlo cosi, co se mu teda moc nepodobalo
Už jsem vyzkoušela několik receptů a pořád žádná sláva. Tuk mi vytejkal a finální výsledek byl dost "betonovej". V týdnu zkusím tento recept a dám vědět, jak dopadl. Pořád to nevzdávám
jen musím koupit sladěnku
Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí. -
zizala: Je nádherně vidět, jak ti lístkují
Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici. -
Těsto jsem zadělávala v robotu
Buď jsem dala toho másla moc nebo, jak bylo v kuchyni teplo, se nahřálo...prostě mi při vyvalování místama lezlo ven
Moje první vlastnoručně dělané a docela určitě ne poslední croissanty. Díky za recept, příště jdu do těch slaných