Pšenično-žitný chléb s omládkem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 2 názory

Suroviny

Omládek:
100 g vlažné vody
necelá lžička sladěnky
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
8-10 g čerstvého droždí
Vše smícháme a zakryté v míse necháme hodinu kynout.
Dále:
220-240 g piva nebo vody
350 g pšeničné chlebové mouky
lžíce žitných otrub
drcený kmín
2 rovné lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto lehce propracujeme a sformujeme bochník, který dáme vykynout do pomoučené ošatky (znovu cca hodinu).

  3. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/45-50 mniut).

Poznámka

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný chléb s omládkem

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuji za vyzkoušení, magdalenko, i za krásné fotky! :-*:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dnes som piekla tento chlieb - až sa divím, že si ho nikto nevšimol. Je skvelý. Recept som dodržala, až na to, že omládek pracoval oveľa dlhšie, akosi dlho som trajdala po obchode...
    Pridávam foto, aj po nakrojení, ešte je teplý, zle sa krájal...ale nedalo sa vydržať...skvelá chuť! Nemám ošatku, kysol len v oválnej mise, tak preto ten povrch. Po upečení som potrela ešte vodou a počúvala to tiché praskanie....nádhera.
    Vďaka za skvelý recept!

    Odpovědět

Tématické fráze: domaci chleb z omladkem domácí chléb s omládkem pšenično žitný chléb recept recept na psenicno žitný chléb domácí chléb s s omládkem recepty na psenicno zitny chleba omladek do chleba nejlepsi recept na chleba s omladkem psenicno zitny chleba padesat na padesat