Podmáslový chléb s omládkem

Suroviny

Na omládek:
100 ml kysaného podmáslí
100 ml vody
15 g sladěnky
10 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky
Dále:
200 ml podmáslí
100 g žitné celozrnné mouky jemné
270-290 g hladké mouky
3 lžičky drceného kmínu
2,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře prošleháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu v teple vykynout.

  2. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v míse přihližně hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto na desce stolu lehce propracujeme, vyválíme bochník, oválíme ho v mouce a v ošatce necháme nakynout.
    Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Podmáslový chléb s omládkem

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    magdalenka: je nádherný :-* děkuji za fotku!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    SilviaD: ja striedam kváskové s ostatnými, najradšej mám s prefermentom.

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    magdalenka: No u mňa je to tak isto. Snažím sa piecť kváskový chlieb už viac ako rok a aj tak pri každom pečení čakám, že čo z toho nakoniec bude :-) Viem, že chleba ;-) len otázne je aký :-) Zatiaľ sa aspoň dal vždy zjesť a rodina sa nesťažuje. Pečiem na vyhriatom kameni na pizzu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    SilviaD: ja som stále niekde na začiatku pri pečení chleba, rúru nahrejem na 250 st, aj s plechom, na ktorý cesto vyklopím, aj vodu vychrstnem do rúry. Potom teplotu znižujem po 10-15 minútach. Či je dostatočne vykysnutý chlieb - to len odhadujem, keď sa mi zdá ošatka plná a cesto pružné - pomaly sa vracia po stisnutí palcom. A tie vyvreliny chutia naozaj najviac.

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Dajda: Dovolím sa pridať do vašej diskusie. Mne chlieb praskal, keď som ho nemala úplne dokysnutý a vysokú teplotu v rúre na začiatku pečenia (250 stupňov). Vtedy praskol či som ho narezala alebo nenarezala :-) Aj teraz sa mi niekedy takéto chyby :) stávajú. U nás to tiež nevadí. Hlavne, že nám chutí.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: To je výraz přesně vystihující skutečnost! Jenže na mém domácím chlebu se moc nedělají a žádné naříznutí nepomáhá.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    My tomu hovoríme "vyvreliny".:-8 Také čerstvé, chrumkavé sú naj...:-8
    Narezala som žiletkou pred pečením a ešte sa to ďalej roztvorilo.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Jako můj muž, ten jenom prasklý " nalož tam, ten prasknutý do sáčku, iný nechcem! :-O

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Není právě prasklý chleba ten lepší? Mně připadá že ano, zřejmě z něj vyjde pára. Pokud chleba kupuju, vždy raději sáhnu po tom prasklém. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Keď zabudnem večer zamiešať preferment, nastane čas omládkový. Dnes som piekla tento chlieb, práve som vytiahla z rúry. Síce praskol, ale bude skvelý, ako všetky od teba.:-K (foto pridané)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Věra Lacinová: sladový výtažek, který obsahuje jednoduché cukry a zbytky enzymů, vše velice prospěšné rozjezdu kvasinkám. Těsto pak lépe kyne a i upečený výsledek je lepší, nakynutější (i déle vydrží čerstvý), než bez omládku a sladěnky.
    Dá se koupit ve Zdravé výživě ;-)

    Odpovědět

  • Věra Lacinová Věra Lacinová(neregistrovaný)

    co je prosím "sladěnka" ????

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    helka: :yes::-K

    Odpovědět

  • helka helka

    Výborný chleba,dělám ho velmi často,pridavam hodně semínek ,slunečnice,dýně.Nas nejoblíbenější. Helena :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: chléb s omládkem chleba s omladkem podmaslový chléb sladový chléb recept domácí chléb s omládkem jak na podmáslový domácí chléb chléb z omladku chleba z omladku recept na podmáslový chléb podmáslový chleba recept recept na sladovy chleb podmáslový pšenično-žitný s omládkem sladový chleba recept sladový chleba podmaslový chléb recept jednoduchy podmáslový chleba recept na podmáslový chleba podmáslový chléb z trouby recept na chleba ze sladenky recept chleb sladovy