

Podmáslový chléb s omládkem
Suroviny
- Na omládek:
- 100 ml kysaného podmáslí
- 100 ml vody
- 15 g sladěnky
- 10 g čerstvého droždí
- 250 g hladké mouky
- Dále:
- 200 ml podmáslí
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 270-290 g hladké mouky
- 3 lžičky drceného kmínu
- 2,5 lžičky soli
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek dobře prošleháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu v teple vykynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v míse přihližně hodinu kynout.
Vykynuté těsto na desce stolu lehce propracujeme, vyválíme bochník, oválíme ho v mouce a v ošatce necháme nakynout.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Podmáslový chléb s omládkem
-
magdalenka: je nádherný
děkuji za fotku!
-
SilviaD: ja striedam kváskové s ostatnými, najradšej mám s prefermentom.
-
magdalenka: No u mňa je to tak isto. Snažím sa piecť kváskový chlieb už viac ako rok a aj tak pri každom pečení čakám, že čo z toho nakoniec bude
Viem, že chleba
len otázne je aký
Zatiaľ sa aspoň dal vždy zjesť a rodina sa nesťažuje. Pečiem na vyhriatom kameni na pizzu.
-
SilviaD: ja som stále niekde na začiatku pri pečení chleba, rúru nahrejem na 250 st, aj s plechom, na ktorý cesto vyklopím, aj vodu vychrstnem do rúry. Potom teplotu znižujem po 10-15 minútach. Či je dostatočne vykysnutý chlieb - to len odhadujem, keď sa mi zdá ošatka plná a cesto pružné - pomaly sa vracia po stisnutí palcom. A tie vyvreliny chutia naozaj najviac.
-
Dajda: Dovolím sa pridať do vašej diskusie. Mne chlieb praskal, keď som ho nemala úplne dokysnutý a vysokú teplotu v rúre na začiatku pečenia (250 stupňov). Vtedy praskol či som ho narezala alebo nenarezala
Aj teraz sa mi niekedy takéto chyby :) stávajú. U nás to tiež nevadí. Hlavne, že nám chutí.
-
magdalenka: To je výraz přesně vystihující skutečnost! Jenže na mém domácím chlebu se moc nedělají a žádné naříznutí nepomáhá.
-
My tomu hovoríme "vyvreliny".
Také čerstvé, chrumkavé sú naj...
Narezala som žiletkou pred pečením a ešte sa to ďalej roztvorilo. -
Dajda: Jako můj muž, ten jenom prasklý " nalož tam, ten prasknutý do sáčku, iný nechcem!
-
magdalenka: Není právě prasklý chleba ten lepší? Mně připadá že ano, zřejmě z něj vyjde pára. Pokud chleba kupuju, vždy raději sáhnu po tom prasklém.
-
Keď zabudnem večer zamiešať preferment, nastane čas omládkový. Dnes som piekla tento chlieb, práve som vytiahla z rúry. Síce praskol, ale bude skvelý, ako všetky od teba.
(foto pridané)
-
Věra Lacinová: sladový výtažek, který obsahuje jednoduché cukry a zbytky enzymů, vše velice prospěšné rozjezdu kvasinkám. Těsto pak lépe kyne a i upečený výsledek je lepší, nakynutější (i déle vydrží čerstvý), než bez omládku a sladěnky.
Dá se koupit ve Zdravé výživě -
co je prosím "sladěnka" ????
-
helka:
-
Výborný chleba,dělám ho velmi často,pridavam hodně semínek ,slunečnice,dýně.Nas nejoblíbenější. Helena