Jablečno-hruškový pečený čaj
Sladká jablka a hrušky zapečené s kořením vytvářejí lahodný základ pro domácí pečený čaj. Stačí zalít horkou vodou a během chvilky si vychutnáte voňavý nápoj, který zahřeje i provoní celý domov.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 986 kJ / 3 582 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,69 g |
| Tuky | 7,91 g |
| Vláknina | 73,28 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 84 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 766,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěná neloupaná jablka a hrušky zbavíme stopek a jadřinců, pokrájíme na větší kostky a dáme do pekáče.
Krok 2: Zapneme troubu na 190 °C.
Krok 3: Přidáme pokrájený oloupaný citron, skořici a hřebíček dle chuti a cukr. Cukru je možno dát i více, dle sladkosti ovoce.
Krok 4: Rozinky nebo brusinky spaříme vroucí vodou (uvidíte, jak jsou špinavé), propláchneme a přidáme k ovoci.
Krok 5: Vše promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 190 °C. Během pečení občas promícháme. Krátce před koncem pečení zalijeme rumem. Kdo alkohol nemusí, rum prostě vynechá.
Krok 6: Ovoce pečeme podle toho, jak pevné je. (Z pevnějších pozdních odrůd je pečeme cca 35-40 minut nebo v remosce zhruba 40-45 minut od zapnutí.)
Krok 7: Horké ovoce s rozdělenou šťávou plníme do čistých sklenic, které po naplnění pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme částečně zchladnout, poté uložíme na temném suchém místě a odebíráme dle potřeby.
Krok 8: Používáme tak, že ze sklenice odebereme cca 2 lžíce ovocné směsi do hrnku, zalijeme vroucí vodou nebo i horkým černým čajem. Výborný je i do grogu. Všichni se vždy těší, až budou na dně hrnku lovit navoněné kousky ovoce.
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečno-hruškový pečený čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w4xr
Moje poznámka
Jablečno-hruškový pečený čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w4xr
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
HarryHole před 38 minutami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 45 minutami
Jednoduché langoše
o.d před 45 minutami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 45 minutami
Gulášová polévka
o.d před 46 minutami
Domácí rohlíky
MirkaHr před 4 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 13 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 14 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 15 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 16 hodinami
Tématické fráze:
hruškovy pečený čaj,
jablečný pečený čaj recept,
pečený jablecny caj,
jablečný pečený caj,
pečený čaj jablečný,
peceny caj s jablky,
peceny hruskovy caj,
recept pečený čaj s jablky,
pečeny čaj,
jablko hruškový pečený čaj recept,
pečený čaj hruškový recept,
pečený čaj jablecny recept,
pečeny čaj s alkoholem recept,
pečený čaj s jablky recept,
pečený jablečný čaj recept,
peceny hruškový na čaj,
pečený čaj jablka hrusky,
hruškovy pečený v troubě,
pečené čaj recept,
hruškový čaj
Suroviny:
jablko,
hruška,
rozinky,
cukr krupice,
citron,
rum,
koření hřebíček,
skořice mletá
Komentáře (1)