Modrý vole s procesím

hosta Kuchařka: hosta

Sladká jídla 15 názorů

Suroviny

250 g hrubé mouky
špetka soli
1 vejce
lžíce rozpuštěného másla (sádla) do těsta
cca 150 ml vlažné vody
--------------
mléko
mletý mák a cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku v misce osolíme, zamícháme vejce a zaděláme vlažnou vodu, těsto by mělo být mnohem řidší než na knedlíky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk (do kastrůlku jsem dala rozehřát trošku másla a sádla, lžíci přidala do těsta a zbytek nechala na omaštění jídla).

  2. K vykrajování použijeme kávovou lžičku a vaříme v mléce asi tři minuty. Uvařené noky postupně vybíráme do mísy a ihned promastíme, aby se neslepily.

  3. Posypeme mákem, cukrem a můžeme přidat i trochu horkého mléka, ve kterém se noky vařily.

Poznámka

Tradice pokrmu modrý vole s procesím je údajně starší než samotné knedlíky.

Zdroj: Regionální kuchařka - Středočeský kraj

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 130 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Modrý vole s procesím

  • Ivusa Ivusa

    :yes::yes::yes: Krásný receptik<3

    Odpovědět

  • Dannulka Dannulka

    Zkoušel někdo vařit ve vodě?

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Tohle nekdy varila moje maminka, kdyz bylo pred vyplatou. A rikala jim "noky do mleka". Nekdy je sypala oprazenou strouhankou. Davala sadlo. Podle toho co jeste zbylo doma. Ale to uz je hodne davno, vice nez padesat let........

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Tak tohle jsou normální "hop do vody" na sladko. Dělám je často a stačí mi na ně škvařené máslo. Mňam. Ale hodí se ke všemu.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    casino: tam to taky jen vaří, podobně - bez dalšího vysvětlení, hledala jsem i tam :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    ja si se zajmem precetla clanek Lidová jídla na Podřipsku Český lid Vol. 14, č. 3 (1905), s. 144-146 (3 strany). Kde se autor zminuje, ze jde o uz temer vymizele jidlo a o puvodu ci vyznamu nazvu nic :)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Modrý vole s procesím"
    :-)
    Proč?
    Nevím, ale co zkusit optat se tadyk:
    https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10614805433...
    (zatím jsem neměl kdy si to přehrát)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Díky za hezký a zvláštní recept. Je to taková úplně jiná varianta škubánek. Super a díky. Mám takové recepty moc rád a hned ukládám. Včera jsem dostal kuchařku v úplně salátovém vydání z roku 1902 a udělala nám velikou radost. Krásný den. :-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    yanull: Tak tohle vysvětlení dává smysl a může se to svým způsobem asi považovat za postní jídlo a šiškami cpala ještě maminka husu na svátky. Parádní vysvětlení. :-D:-D:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    yanull: ne, není - to těsto je dost řídké, hrubá mouka nabobtná vařením stejně jako třeba krupička

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Já jsem si tento název vysvětlila po svém: Vole - podoba husího krku, kam se cpaly šišky, modrý je mák a třeba se pak šlo na procesí ;-):-)
    Jitu, není to z hrubé mouky moc tuhé?

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já se taky podivila, že to bude zase nějaká "moje mňaminka", něco, co by pod tím názvem nikdo nehledal, než jsem to rozklikla :-D:-D:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    zizala: :-D nevím, proč se to tak jmenuje, pátrala jsem usilovně v několika zdrojích - snad někdo bude informovanější ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    A ja som sa zľakla...:-D Sú to asi nejaké akoby halušky, tie "vole", nie?:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-D Čtu název a říkám si: "Nějaký vtipálek nebo troll", honem čtu a ona starodávná bašta. Super :yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo