Modré rohlíčky

Suroviny

25 dkg hladké mouky
7 dkg cukru moučky
1 PL vanilkového cukru (vlastní výroby)
7 dkg celého modrého máku
20 dkg másla
1 žloutek
špetka soli
1 PL rumu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny zpracujeme v robotu na vláčné těsto.

  2. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout v ledničce, nejméně na 2 hodiny. Já nechávám přes noc nebo klidně i 2-3 dny.

  3. Z odleženého těsta vyválíme váleček, ten rozdělíme na dílky a z nich tvarujeme rohlíčky.

  4. Rovnáme je na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě na 170°C upečeme. Jakmile špičky zrůžoví, jsou hotové.
    Vychladlé obalujeme v moučkovém cukru.

Poznámka od kuchařky

Rohlíčky jsou velmi dobré a navíc díky máku i zdravé. Mák obsahuje hodně vápníku. Jsou řešením pro ty, kteří nemůžou a nebo nemají rádi ořechy. Já rohlíčky neobaluji, pouze lehce pocukruji, tyto nejsou ani pocukrované, protože se mi zdály dostatečně sladké.

Z tohoto množství jsou 3 plechy, ale doporučuji udělat z celé dávky, protože čerstvé jsou krásně křupavé a velmi rychle mizí :-) S těstem se velmi dobře pracuje, není třeba vůbec podsypávat moukou, na silikonové podložce vůbec nelepí.

Komentáře k receptu Modré rohlíčky