Krémové mini košíčky s nutellou

Mireli Kuchařka: Mireli

Doba přípravy: cca 4 hodiny 80 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 4 názory

Suroviny

Těsto:
10 dkg cukru moučka
20 dkg másla
30 dkg hladké mouky
1 vajíčko
trocha citronové kůry (nebo citropastu) dle chuti
Krém:
7 dl mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
15 dkg cukru moučka
37 dkg másla
2 PL nutely
Čokoládová poleva:
30 dkg čokolády na vaření
100% tuk
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: cukr moučku, změklé máslo a vajíčko spojíme. Přidáme mouku a citr.kůru. Mouku zapracujeme zlehka, aby se těsto nespařilo.

  2. Formičky o průměru cca 3,5 cm vyplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 10 min.

  3. Krém: prosátý cukr moučku s máslem spojíme a lehce vyšleháme v mixéru. Vanilkový pudink rozpustíme v mléce a přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí.

  4. Uvařený pudink vychladíme (nejlépe mixérem, aby nevznikl škraloup).
    Vychladlý pudink přidáme do másla s cukrem a vyšleháme. Přidáme pár kapek rumového aroma.
    Nakonec přidáme nutellu.

  5. Pomocí sáčku s řezanou špičkou naplníme košíčky krémem. Necháme ztuhnout v lednici cca 2 hodiny.
    Horní část košíčků potáhneme čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni se 100% tukem a ozdobíme plátkem mandlí.

Poznámka

Při potahování čokoládovou polevou dáváme pozor, aby spodní část košíčku zůstala čistá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krémové mini košíčky s nutellou

  • Mireli Mireli(autorka receptu)

    casino: Děkuji za Váš názor. Vycházím z toho, že zdejší recepty mohou číst i úplní začátečníci (a ti někdy dokážou divy), proto jsem to zde uvedla. Zkušeným kuchtičkám, výrobu lineckého těsta není třeba popisovat ;-), ty ať si svůj postup a suroviny zvolí dle svých zkušeností. Nicméně i košíček z líneckého těsta ma právo být křehoučký a ne tuhý, jak se ze spařeného těsta může stát.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: U nás je "vánoční" linecké v oblibě, proto ho peču HODNĚ velké množství. Abych se vyhnula binci v kuchyni při zpracování nožem, dám všechny! suroviny do lednice vychladit ( a když si vzpomenu, tak i hnětací metlu), vhodím do mísy robota - máslo tam odkrajuji nožem na kousky, spustím a ve fázi drobenky rychle prohnětu rukama ochlazenýma ve studené vodě. A ve fólii zpět do lednice. Balím většinou menší kusy, abych se vyhnula zteplání těsta před válením a pečením.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: "Sparene" testo je po upeceni tvrde. Naplnenim kosicku rychle zvlacni a zadne ukladani do krabice neni nutne ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    " Mouku zapracujeme zlehka, aby se těsto nespařilo."
    Domnívám se, že recept na linecké těsto vychází z cukrářské velkovýroby... :-)
    Doma dělávám linecké těsto ze STUDENÝCH surovin (tuk bývá i z mrazáku). Pokud to jde, tak zpracovávám nožem takřka bez doteku rukou. Až v závěru tzv. drobenku krátce zpracuji rukama.
    No, ať se přihlásí, komu se při domácím pečení podařilo spařit těsto... :-8
    ***
    Vady lineckých těst (citace)
    Vady vznikající při zadělávání těst: spaření
    - vzniká důsledkem tání tuku při dlouhodobém mísení těsta v
    teplém prostředí
    - použité suroviny měly vyšší teplotu než 20 °C
    - lze napravit smícháním s novým těstem
    - spařené těsto lze použít na výrobu lineckých košíčků
    ***
    Zajímavý je poslední bod, na co že lze použít spařené těsto ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo