Pomazánka z lososa

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Pomazánky 7 názorů

Suroviny

100–120 g uzeného lososa
1–2 lžíce majonézy (nebo zakysané smetany)
100–150 g pomazánkového másla,
plná lžička dijonské hořčice
1 rovná lžička třtinového cukru
půlka malého jablka
1 malá sladkokyselá okurka
citron na ozdobu a šťáva z půlky citronu (nebo podle chuti)
1–2 šalotky
špetka soli (podle chuti)
čerstvý kopr
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kousky lososa (případně i s olejem) rozmixujeme. Z kopru oddělíme několik malých snítek na ozdobu a druhou část otrháme ze stonků a jemně usekáme. Smícháme majonézu (nebo zakysanou smetanou) s pomazánkovým máslem, přidáme trošku třtinového cukru (podle sladkosti jablka většinou cukr vynechávám) a citr. šťávu, hořčici, vmícháme umixovaného lososa, trochu našleháme, případně přisolíme.

  2. Přidáme na maličké nudličky pokrájenou okurku a jablko, drobně pokrájenou šalotku, sekaný kopr a vše spolu vymícháme na jemnou pomazánku. Ochutnáme a chuť případně doladíme.

  3. Natíráme na chléb nebo veku a jiné pečivo. Zdobíme kolečky citrónu a natí kadeřavé petržele, hodí se i vařené vajíčko a některá zelenina.

  4. Pokud použijeme na pomazánku lososí bříška, odstraníme kůži a tukovou část ryby. Losos je i přes vyšší obsah tuků dietní ryba (na 100 g lososa se udává 750 kJ). Tuk má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin a je prospěšný proti srdečním a jiným chorobám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pomazánka z lososa

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Ta uzená lososí bříška samotná nejím, jsou pro mne moc tučná i když odstraním ten tuk. Ale v pomazánce jsou opravdu dobrá. A o tom, že ujíždím na mase se raději rozepisovat nebudu, byl by to dlouhý komentář! ;-) :-D I když mám ráda i zeleninu ;-). Například brambory jsou dobré ve všech úpravách, nejlepší jsou ty pasírované přes prase.:-D:-D Jo a treska ala losos, s tím nemám žádné zkušenosti, ale možná je to chyba, že jsem to ještě neochutnala. Když to píšete vy, tak to asi bude dobré, možná zkusím. Děkuji za komentář a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    No, taky na mase ujíždím a právě proto bych ho bohapustě nerozfofroval do pomazánky:-8
    Ta bříška jsou příšerná a po separaci tuku z nich moc nezbude (tuk jsem zatím ani do pomazánky nepoužil)
    A co takhle barvená treska ala losos? Sice to není žádná láce, ale zato se blbě shání, že :-)

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Eja57: Evi, ja kupuji v konzerve i uzeneho tunaka (Kaiser Franz Joseph) a jen tak utreny se zerve je to nejoblibenejsi pomazanka na toasty mych holek. Pravda, olej slevam.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Evi, tuhle pomazánku jsem dělala z očištěných lososích bříšek. Ale oni lososa prodávají na nejrůznější způsoby, včera jsem viděla v Bille u lahůdek a uzenin i lososa na váhu (a byl to losos, alespoň podle ceny ;-)). Svého času, před nedávnem (2 - 3 roky a více) prodávali přece uzeného lososa zataveného ve fólii (tam bylo také vždy trošku oleje), a plechovčičky velikosti asi jako sardinky jsou v regálech snad pořád, nebo alespoň většinou. V těch je toho chutného oleje dost a bylo by ho škoda nevyužít. Na těch plechovkách snad ani není napsáno slovo "uzený", nevzpomínám si, vždycky mně zajímal ten obsah (který je uzený). Jsem na lososa "ujetá". :-D Měj se hezky a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: Děkuji za odpověď:-K Stále se člověk dozvídá nové věci - uzeného lososa v konzervě jsem v životě neviděla

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Děkuji za dotaz. :-K Pokud by se pomazánka dělala z konzervy lososa, tak je možné použít i ten olej. Pokud se pomazánka dělá z plátků lososa na váhu, nebo z lososích bříšek, tak tam olej samosebou není. Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ne úplně rozumím " kousky lososa ( případně i s olejem)"...jaký olej?

    Odpovědět

Tématické fráze: pomazánka z uzených bříšek z lososa

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít