Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Mleté maso 13 názorů

Suroviny

200-300 g mletého masa (může být míchané i jen vepřové),
150 g polouvařené rýže
1-2 stroužky česneku (lze vynechat)
1 malé vajíčko
100 g špeku
1 velká cibule
pepř
sůl
trochu Podravky (tu lze vynechat)
4 až 6 listů hlávkového zelí
40 g sádla
600-700 g kysaného zelí
400-600 g uzeného vepřového masa
2 větší nebo 4 malé klobásky maďarského typu (lze vynechat)
250 ml smetany ke šlehání
1-2 lžíce mouky na zahuštění
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme drobně pokrájený špek a zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli. Mleté maso dáme do mísy, přidáme napolo uvařenou rýži, vajíčko a polovinu špeku s cibulkou, přidáme sůl, pepř a kdo má rád, dá i trochu sypké Podravky (ochucovadlo). Promícháme. Připravíme zelné listy (snadněji se sloupnou z hlávky, když ji spaříme ve vroucí vodě), listy pak naplníme masem a zavineme.

  2. Pekáček dáme na plotýnku, přidáme na něj sádlo, zbylý špek s cibulí a lžíci sladké papriky, promícháme a sundáme z plotýnky, aby se nespálila paprika. Na dno rozprostřeme polovinu kysaného zelí (je-li zelí moc kyselé, vymačkáme ho). Zavinuté zelné listy a naporcované uzené maso poklademe střídavě na zelí, přidáme i klobásky, přikryjeme zbylým kysaným zelím, podlijeme horkou vodou (ta by měla sahat jen pod povrch pokrmu). Zaklopíme pokličkou a dusíme v troubě doměkka.

  3. Pak vyndáme pekáček z trouby a dovaříme na plotýnce. Vybereme zelné listy, uzené maso a klobásky a dáme stranou. Šťávu i se zelím přivedeme k varu, zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou, omáčku tak zahustíme a ještě povaříme (nejméně 10 minut). Omáčka nemá být v žádném případě podobná segedýnu, tekutiny má být mnohem méně, zato masa a zelí více. Do omáčky vrátíme závitky, uzené maso a klobásky, prohřejeme a podáváme.
    Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.

Poznámka

Rada pro začínající kuchařinky: Smetana se vám nesrazí, když jí malinko do vařící se omáčky přilijete (max. 1 kávovou lžičku), necháte přejít varem a pak po větších částech přiléváte ostatní smetanu. To platí jen pro sladkou smetanu, zakysané jsou nastavované všelijakými plnidly, škrobem a pod. a tam toto bohužel neplatí.

Je to taková kalorická bomba, že jsem to vždy vařila jen jednou ročně. Ale dobrota!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalenka: děkuji, kdysi jem tuto informaci věděla, ale už je to dávno, tak jsem si nebyla jistá.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Sedmihradské = koložvárske zelí...Cluj =Kluž, maďarsky Kolozsvár, je centrom Sedmohradska v Rumunsku.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Je škoda, že si nemôžete už nakladať kapustu doma, ale človek nič nenarobí. :-( Ďakujem za bodík pri kapuste, ja síce bývam tiež v paneláku, ale kapustu mám kde držať, máme na chodbe kumbály, ktoré majú priame vetranie von. A dobre izolované byty, takže ani keď niekomu kapusta kysne, nikto to necíti. Teším sa na vaše ďalšie recepty (tiež ich zbieram ako vy), určite budú dobré a budú sa niekomu hodiť. Pekný večer. :-K;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Tejaja: Tak jsem se koukla na vaše zelíčko a upřímně řečeno vám ho trochu závidím (ale ne ve zlém, to ne!):-8;-). Kdysi jsem nakládala, ale to už je dávno. Ale bodíka jsem vám tam přidala, je to parádní. Můj druhý muž byl Maďar z jižního Slovenska a vyprávěl, že když oni doma nakládali zelí, tak dávali jednotlivé listy a malé zelné hlávky mezi tu krouhanici a snad i malá jablíčka. Teď bydlím v malém bytě v paneláku a tak nemám možnost nakládat zelí. Tady je nejen všechno slyšet, ale i cítít, víme co kdo vaří a asi by se sousedům nelíbila vůně kvasícího zelí po delší dobu. ;-) Zahrádku taky už několik let nemám, ta mi dost chybí, ale věk a nemoci.. co nadělám. Tak už mi zbylo jen to vaření, tak jsem se rozhodla některé moje a nějaké moje oblíbené recepty z mojí sbírky někde zveřejnit. Volba padla na "Topky", protože sem jsem nejvíc chodila pro recept, inspiraci anebo na "čumendu", abych se podívala, jak to nebo ono vaří ostatní. Mám sbírku čítající několik tisíc receptů, ale nelekejte se, pečlivě vybírám a vkládám jen ty, které jsou buď hodně dobré nebo dobré a snadné či rychlé. Ale o některých si myslím, že stojí za zveřejnění. A že si třeba na tom jídle někdo pochutná. Teď jsem na rozpacích, taková "zpověď" se do komentářů ani nehodí. Pokud si to myslíte taky, tak to smažte, vy tu možnost máte - nechám to na vás. Děkuji za váš komentář, moc mne potěšil. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Mahgdalenka: Sedmihradské zelí jsem ještě nikdy nedělala, ale Kološvárské ano, myslím, že je to jedno a to samé? Ale je to výborné, to jo. <3 Zatím jsem vám tam poslala bodíka :yes:, určitě časem zkusím i tento váš recept.;-):-8. A proč to dělám v troubě? to ani sama nevím. Asi jsem kdysi někde objevila tento recept a dělám to tak už celé roky. Přiznávám, že u toho "troubového" postupu asi i zůstanu (pokud to budu ještě někdy vařit - jsem sama a tyhle recepty moc pro jednoho nejsou:-(). Ono to dušení v troubě chuť podle mně jídlu neubírá a nemusí se to moc hlídat. Odkud tenhle recept pochází - asi z nějakého časopisu - už dnes na mou duši nevím, ale děkuji za vysvětlení:-K.
    Jedna moje kamarádka dělá téměř tentýž postup, jen bez klobásy a smetany, bez zahuštění, prostě přírodní, plněné zelné listy, uzené a dušené okořeněné kys. zelí. A vaří to ve velkém hrnci na Vánoce, to se na k ní sjede celá rodina a bez sarmy by neměli vánoce. Recept ale pochází ze Srbska od její maminky Srbky. To jen pro zajímavost.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aj Maďari varia na sporáku, aspoň ja som sa nestretla u nich s dusením v rúre.. TÖLTÖTT KÁPOSZTA je pre nich niečo ako v ČR sviečková, klasické sviatočné jedlo...kedysi sa často podávala na svadbách.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa plnená kapusta nedusí v rúre, ale normálne na sporáku. Listy sa sparia a potom sa dobre do nich balí náplň, ale ja som si to uľahčila, robím to tak, že pri nakladaní do suda vždy po určitej vrstve uložím celú malú hlávku kapusty. Keď pri vyberaní kapusty narazím na hlávku, varím plnenú kapustu. ;-):-D:-D:-D Listy sú mäkké, dobre sa delia opd hlávky a super sa do nich balí. :-D;-) https://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-z...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Tieto kapustové (zelné) jedlá sú vždy lepšie odstáte a čím viac ubúdajú z hrnca, tým viac chutia. Tak je to aj s bigosom alebo kapustnicou. Pretože je trochu prácne, oplatí sa variť väčšie dávky, takto v zime vydržia. Varím vždy v najväčšom hrnci a niekedy aj bez tej klobásy. Maďarskú kuchyňu milujem.
    https://www.toprecepty.cz/recept/9356-sedmihradske... Ak smiem, ponúkam aj túto dobrotu.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalenka: Dík za rady, máte se mnou svatou trpělivost. :-*:-D Já jsem to vždy dělala jako šest porcí - šest zelných listů, ale pravda je, že když se přidá to uzené a klobáska, tak bříško "praská ve švech":-D:-D, možná by neškodilo to mleté rozdělit ještě na víc porcí a podávat je i bez uzeného, jen s knedlíkem a " zelovou omáčkou". A ta smetana - no jsem jen milovník maďarské kuchyně (a shodou okolností můj druhý muž byl Maďar), ale i tak to někdy vařím "po česku". ;-) I přes moje nedostatky - řekněte sama, jaký skvost to jídlo je druhý den, když se to rozleží:-Q;-):-D To fakt nemá chybu:-D. Díky za komentáře, moc si toho považuji :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: a ešte poznámka, v Maďarsku tú smotanu pridávajú obyčajne až na tanieri.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Ja som to nemyslela v zlom...nič nie je zapotreby mazať, veď máš úplne iný postup.
    Toto jedlo je taká dobrota, že si to nezaslúži v žiadnom prípade. Nie je to buchta so zakysanou smetanou alebo placičky z mäsa (+vajce, škrob atď), alebo tzv. čína, bublanina, alebo "inovovaný " guláš - že to varil manžel,dedeček a pridal o koreninu viac a pod., tie sú tu x-krát.
    Ale myslím, že na to množstvo ryže a mäsa treba viac zelných listov...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalenka: Děkuji za povzbuzující posouzení. :-8 Hledala jsem takovýto recept a nenašla, no ale do receptů pro pomalý hrnec mne nenapadlo se podívat. Ale vzhledem k tomu, že se můj a váš recept od sebe v několika bodech liší, myslím, že ten můj nemusím mazat? Já to dusím v troubě, pod poklicí, ale myslím, že by to v pomalém hrnci šlo udělat podobně jako je to ve vašem receptě. Mimochodem - ten váš recept je úžasně vypiplaný, vše parádně popsané, klobouk dolů!:yes::-K Za to krásné popsání postupu jdu hned do vašeho receptu přidat bodík:yes:<3

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj je to dobrota preveľká...
    Len pre zaujímavosť som do podobných pridala môj spôsob. Obyčajne varím v pomalom hrnci, ale dá sa aj v "normálnom"...Pekný deň!

    Odpovědět

Tématické fráze: plněné zelné listy po maďarsku slovenske holubky na zelném listu s rajskou stavou maďarské plněné zelné listy zelny list slovenské plněné zelné listy slovenska sarma golubce po maďarsku plněné zelné listy sarma zelný list recept s klobásou (töltött káposzta) zelné listy nákládání zelného listu mleté maso v zelném listu madarsko mleté maso v zelném listu po madarsku uzené v zelném listu madarska kuchyne plneny zelny list recept zavitek po v maďarsku recept zavitek po v maďarsku nakládání zelí v maďarsku zelné listy jak nakládat zelné listy