Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Porce: podle velikosti -já měla 16 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 312 kJ /
2 465 kcal
Bílkoviny58,53 g
Tuky79,93 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 136 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy370,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze čtvrt litru mléka, kostky droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme vykynout v zadělávací míse. Přidáme teplé (ne horké) rozpuštěného sádlo, 40 g rozpuštěného másla, sůl a vařečkou vypracujeme v míse těsto. Současně přidáváme 500 g hladké mouky. Někdy musíme přidat ještě trochu vlažného mléka, těsto by mělo být hodně vláčné, ale po zpracování se nesmí lepit. Krok 2: Pak těsto vyklopíme na vál a rukama zpracováváme tak dlouho, až přestane lepit. Necháme asi hodinu kynout, pak pomocí lžíce vytváříme žemle uprostřed s "bříškem".
Necháme opět asi hodinu kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem (já potírala jen mlékem), posypeme solí, kmínem, mákem nebo semínky (podle chuti) a upečeme v horké troubě. Krok 3: Zadělávám v domácí pekárně (v pořadí tekuté, sypké a nahoru droždí posypané cukrem). Neměla jsem čerstvé droždí, sušeného droždí jsem dala 2 nepříliš vrchovaté lžičky, což odpovídá odhadem těm 42 g čerstvého droždí. Kdo nemá pekárnu, zadělá v robotu nebo ručně, jak bylo popsáno výše.
Pečeme na 180º C cca 15-20 minut, podle toho, jak peče trouba. Příště je zkusím upéct ještě o chvilku déle, aby byly tmavší.

Zveřejněno 2. 5. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Je to velice chutné a nadýchané pečivo, které se dříve podávalo ke guláši i studeným nářezům. Starší recept, mírně upravený. Bohužel už nevím, odkud jsem recept opsala.

Pokud je chcete uchovat ke guláši, upečte je tajně a schovejte je před rodinou, jinak vám to snědí než bys řekl švec! Jsou opravdu chutné, podobné, ale přesto trochu jiné, nežli housky či rohlíky. Pekla jsem večer a nechala do druhého dne na plechu pod utěrkou (tedy ty, které jsem nesnědla ještě teplé) a druhý den byly stále hebké a nadýchané.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90gB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90gB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

MamlajdaD: Diky, ja tady mam prave zbytek sadla (samozrejme domaciho, ze) a protoze mi prave odesla vaha, libi se mi, ze to tak nejak mohu odhadnout vse. Hezky vecer i tobe a dekuji za paradni inspiraci na nas zitrejsi obed.

bohynovka: ještě maličkost - ty 3 PL sádla je cca 45 g , vyhledala jsem si ty míry a váhy na netu. ;-) Ahoj!:-K

bohynovka: Tak to mám radost, že se ti receptík hodí, doufám, že se zadaří. ;-):yes::-K Já jsem je dělala poprvé a byla jsem z nich unešená, jedla jsem je ještě teplé. Musela jsem se krotit, abych snědla "jenom" čtyři, ale na noc jsem musela! :-D Tady v tom receptu je víc tuku a víc droždí, tím jsou žemličky trochu odlišné, ale hlavně negumovatí a netvrdnou. ;-):-8 Budu ráda, když vám doma zachutnají. Přeji hodně zdraví a víkendové pohody!:-K:-K:-K

Tak to mi prislo ted do noty. Mam tu na zitra hovezi na gulas a chci udelat nejakou netradicni prilohu. Pecivo pecu tedy bezne, ale ne nejake specialni ke gulasku.

Suroviny:
cukr, sádlo, máslo, sůl, mouka hladká

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu