Recept na sušené špekáčky („zapomínací“ recept nerecept)

Postup přípravy receptu

  1. Asi před rokem nebo dvěma se mi zcela náhodou podařilo „vyrobit“ si sušený špekáček. Ne moc snadno, ale přece jen šel i obstojně oloupat, voněl krásně a tak jsem zkusila ochutnat. Krájela jsem tenká kolečka a chuť i „suchost“ by se daly snad nejlépe přirovnat k salámu Vysočina. No a tak občas „zapomínám“ dva špekáčky v lednici schválně. Špekáčky musí být kvalitní, já je kupuji u soukromého řezníka.

  2. Doporučuji vyzkoušet, ale špekáčky je dobré včas zkonzumovat, protože když se moc přesuší, jsou jako kámen. Konzumuji suché, skoro tvrdé, ale ne „kamenné“. Je třeba krájet velmi tenká kolečka a pak je to opravdu výtečné. Chce to ostřejší nůž. Nejlepší je sušit špekáčky zavěšené tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Sušení trvá asi měsíc. Ale třeba dobu přizpůsobit teplotě v ledničce, každý nemá chlazení zapnuté na stejnou hodnotu.

  3. Měla jsem dva velké špekáčky a plátky z jednoho mi vystačily na 5 bohatě obložených celých krajíců. Doplňuji kyselou okurkou, čalamádou, naloženými kozími rohy, prostě co je právě v lednici. Hodí se i jako mlsání u televize, nebo i k pivu.

  4. Takže na sušené špekáčky u mne docela dobře funguje „zapomínací recept"! Sušit jiné uzeniny jsem ještě nezkoušela.

Poznámka od kuchařky

Dědeček Růžičků (tchán mojí tetičky, ke které jsem jezdila pravidelně na prázdniny,) mi jako dítěti vyprávěl, že za mlada chodil do hospody na pivo a na suché vuřty. Tvrdil, že to nebyl druh trvanlivé uzeniny, ale obyčejné vuřty, které hostinský nějak šikovně sušil.

Komentáře k receptu Recept na sušené špekáčky („zapomínací“ recept nerecept)

  • benben benben

    Zapomněl jsem - pánev přikryjte pokličkou

    Odpovědět

  • benben benben

    Paní Kupková psala, že lituje, že nemá udílrnu. Já to řeším takhle. Stará pánev ( na novou dám alobal). Na ní nasypu piliny, přidám suchý čaj z pytlíků a trochu tymiánu nebo rozmarýnu. Vyrobil jsem si rošt (lze použít i pařák) a na něj dam polovinu ryby (třeba). Vařič pustím tak na polovinu a celé to umístím pod digestoř ( na balkon, na okno) za 20 min je hotovo. Jen bylinky chtějí vyzkoušet)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    benben: Děkuji za váš komentář! Opravdu mne moc potěšil! :-8 Já si špekáček suším dost často, ale doby se mění a co bylo kdysi lahůdkou, dnes kvůli nekvalitním surovinám už taková lahůdka být nemusí. Ale kdo má možnost si koupit špekáčky kvalitní a usuší je to doma, tak si pochutná. Ten, kdo má možnost sušit v mírném průvanu je ve výhodě, my panelákoví to musíme zvládat v ledničce (a jde to tam také snadno ;-)) Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • benben benben

    Narodil jsem se na Žižkově, kde v padesátých letech byly sušené vuřty v každé hospodě.
    Pozor ne špekáčky, ale vuřty. Vrchol nesmyslu je, potřít je sádlem. Sušily se ve špajzu, zavěšené na pootevřeném okénku do světlíku. Minimálně 3 týdny. Ledničky jsme tehdy neměli, ale průvan ve světlíku fungoval skvěle. Hospodští je sušili ve sklepě nebo ve skladu, který měl okno na dvorek, kam nesvítilo slunce.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    PKUPKOVA: Moc a moc děkuji, že jste napsala ten krásný komentář! :yes::-K Udělala jste mi velkou radost, je to jako pohlazení po duši. Jsem tady sice zvyklá, že občas někdo něco odsoudí a další se přidají, ale, možná, že jsou lidé jen trochu víc vynervovaní z okolností současné doby. Přesto jsem raději přestala recepty vkládat. Ono neškodí si od všeho trochu odpočinout. ;-):-) Dělávala jsem ještě před nějakým časem domácí klobásky, na grilování, i obyčejné vařené, ale i sušené, jen jsem litovala, že nemám udírnu. Ale s tím sušením mám pár zkušeností a můžu vás ujistit, že i ty špekáčky, sušené v lednici, jsou nezávadné (samosebou za dodržení hygienických podmínek). ;-):-8 A když jsem jednou našla vzadu v lednici dva zapomenuté, pěkně usušené špekáčky, hned jsem si vzpoměla na příběh toho dědečka. ;-) Pak jsem někde na netu četla vyprávění z téměř současné doby, kde v hlavní roli figurovaly zapomenuté usušené párky, a byla jsem nadšená. Nejsou sice sušené v lednici, ale i ty by v lednici šly usušit. Kousek toho článku jsem si zkopírovala, tak mne to nadchlo! Jako zajímavost vám to sem také přidám, nevím, jaké máte možnosti sušení, tak můžete zkoušet. :-8
    Článek, ze kterého jsem si zkopírovala alespoň kousek (autora už nevím a doufám, že mu to nebude vadit):
    „Protože lednička byla před dovolenou prázdná a vypnutá, pověsil jsem párky, koupené na poslední chvíli, (i s papírovým sáčkem kvůli mouchám), na provázek ve spíži u pootevřeného okénka. Na dovolenou jsme odjeli bez zakoupených párků a i po návratu jsme si na ně nevzpomněli. Sáček objevila žena až v pozdním podzimu při úklidu, kdy přerovnávala kompoty, aby se jich do polic víc vešlo. Chtěla podivný obsah (jako tužka tenké, hnědé předměty) z pytlíku vyhodit, ale pak ucítila, že příjemně voní. Vzpomněli jsme si na zapomenutou krmi, ochutnal jsem a nabídl i ženě a od té doby sušíme párky záměrně. Ze svačinového papíru vyrobíme velký kornout, u špičky na něj navážeme smyčku z provázku a dovnitř volně zavěsíme párky. Spodní konec necháme otevřený. Za smyčku kornout připevníme tam, kde je proudění vzduchu. Párky vyschnou během 5-6 týdnů a patří k nejmilejší lahůdce při posezení u vína.“
    Hezký příběh, jen s tím dole otevřeným sáčkem moc nesouhlasím kvůli té létavé havěti. Ale použít z vašeho příběhu ony bezvadné šité pytlíčky z husté záclonoviny:yes: - to vyloženě láká k vyzkoušení v létě i v paneláku! No výsledek je hlavně závislý na kvalitě a chuti uzeniny před sušením, to je asi jasné. Myslím, že párečky budou i dřív usušené, než špekáčky. :-8:-D Jestli jste tuhle litanii dočetla až sem, tak moc děkuji za trpělivost ;-):-8 a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • PKUPKOVA PKUPKOVA

  • PKUPKOVA PKUPKOVA

    Dobrý den, normálně se k receptům moc nevyjadřuji ale teď musím.????Připoměla jste mi totiž mládí.Tento recept znám, ale trošku jinak.Jako dítě jsem s rodiči jezdila do kempu kde se pokaždé každý rok scházela jedná a ta samá parta,no a byl tam "strejda"který každý rok vždy když se najelo tak si pověsil ušitém pytlíku ze záclony 4 buřty,no a tak po 14 dnech i déle podle toho jaké bylo teplo si na nich hrozně pochutnával.Reakce nás puberťáků byla fúúj ;-) ale jen do té doby než jsme na tu chuť přišli my.Pak už nesušil 4ks ale celej věnec.Takže Vám moc děkuji za připomenutí a hned jdu sušit ????????????????

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Františka - ke komentáři z 6. 10. 2020 12:54:19: a z 6. 10. 2020 14:11:44
    Těší mne, že jsi si dala tu práci a zabývala se tím ještě i nadále. :-K Jsi precizní, jako vždy! :yes: Až budu mít čas, podívám se ráda na ten recept. Ale s jednou věcí nesouhlasím už teď, a to je to potření sádlem. To přece zamezí odpařování vlhkosti z uzeniny a tím zpomalí, skoro znemožní usušení výrobku. Ale dík za odkaz! :-8:-K
    No v paneláku studená půda nebo studený sklep není, a tak v tom případě i někteří autoři receptů na domácí uzeninu na webu doporučují ledničku k sušení. V ledničce vzduch proudí, i když pomaleji. Ale proudí. Je to dáno fyzikálním zákonem. Proto také poraviny bez obalu v ledničce vysychají a okorávají, i přes to, že vkaždé lednici je určitá vlhkost. Ale ta je v případě sušení uzenin naopak dokonce prospěšná. ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Zatím nemám v úmyslu nic mazat. ;-) Ale nic neslibuji. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Františka: Ke komentáři z 6. 10. 2020 12:05:47
    Lituji, že jsem tě tímto receptem - nereceptem tak iritovala, ale já to fakt nikomu nenutím. Souhlasím, že je dobré a určitě pohodlnější koupit si hotovou oblíbenou uzeninu. :-K

    Odpovědět

  • maris maris

    MamlajdaD: dřív se určitě nenechávaly špekáčky " vyschnout " v ledničce, to opravdu ne ;-) a u sušených salámů a šunky je právě důležité prostředí - teplota a vzduch. Já to neřeším, jen jsem napsala, že to zkoušet nebudu. Každý ať si vaří a stravuje jak uzná za vhodné:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Ke komentáři z 6. 10. 2020 11:34:53
    K tomu, jak to ten hostinský "šikovně sušil" - to už se nedozvíme, protože ten dědeček Růžičků je už víc než 70 let po smrti, tak se není koho zeptat. A navíc - v každé lednici proudí vzduch, cirkuluje, jinak by chladila jen v okolí chladícího zdroje. A navíc doporučuji do ledničky zavěsit, aby vzduch proudil kolem celého povrchu. :-8 Vzduch v lednici má v podstatě konstantní teplotu.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    MamlajdaD: ale v ledničce se přece nic nesuší, o tom je ta debata

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    maris: Já to nikomu nenutím, dělalo se to tak dřív, nevím, proč by to nešlo z dobrých špekáčků dnes. Je to v podstatě stejný způsob, jakým se suší tak zvané trvanlivé salámy a klobásy. A ty byly také nejdřív před sušením čerstvé. Není na tom nic špatného nebo nebezpečného. Ale opravdu to neřeš, když se ti to nelíbí. ;-):-K:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Eja57: ano, proto jsem to sem pridala i s kopirovanym textem, myslim, ze i potrenim sadlem je dulezite. Ja mam v lednicce bohuzel i dost vlhko nedokazu si to predstavit.

    Odpovědět

Předchozí 1 2