Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 989 kJ / 714 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 137,71 g |
Tuky | 8,16 g |
Vláknina | 11,00 g |
Cholesterol | 282 mg |
Sodík | 297 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 20,91 g |
Postup přípravy
Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál. Krok 2: Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody.
Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme. Krok 3: Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C
Některé maso je hotové dříve , některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.
Zveřejněno 12. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Myp
Moje poznámka
Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Myp
Nejnovější recepty
Rajčatový tataráček
Přidáno před 1 hodinou
Hráškové řízečky
Přidáno před 16 hodinami
Tarhoňa s kuřecím masem a pikantní rajčatovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Přidáno před 18 hodinami
Proteinové ovesné vločky s malinovým proteinem a hořkou čokoládou
Přidáno 10. 7. 2025 15:47:10
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno 10. 7. 2025 15:39:58
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Třešňové / višňové kynuté knedlíky
lenisekone před 31 minutami
Třešňový pohár
lenisekone před 32 minutami
Bůček na zázvoru pečený s bramborami
evaeff před 52 minutami
Vepřová krkovice „ADŽIKA“ na smetanových fazolkách
Istar před 1 hodinou
Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
vendulkascake před 1 hodinou
Slepičí polévka se zázvorem a hříbky
bhsvls před 7 hodinami
Cikánské řízky
Liberko před 12 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Injathefox před 14 hodinami
Cuketovo sýrové kuličky
iveta.kroul před 14 hodinami
Pikantní vepřová kýta
rastislav007 před 15 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
cibule červená,
česnek,
olej,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
koření krkovička,
koření,
šalvěj,
libeček
Komentáře (12)
Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.
Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek.
Jako kaši bych to nejedla, ale jako příloha je to zase něco jiného.
Ideální je tak 3 lžíce denně, jako přílohu by bylo dobré ji zkombinovat třeba s rýží, bulgurem, kuskusem......