Možnosti úpravy sójového "masa"

Suroviny

1 hrnek sójových kostek či nudliček
1 lžíce škrobu (brambor, kuku, tapioka)
2 lžíce pšeničné mouky (část lze nahradit jinou obilnou, lněnou, pohankovou, cizrnovou atd...)

Postup přípravy receptu

  1. Sójové kostky 5 minut předvaříme, hodíme do cedníku, hrnec naplníme studenou vodou, vložíme kostky a rukama promačkáme, abychom z nich dostali sójovou pachuť.

  2. Tento proplach klidně provedeme několikrát. Následně scedíme, vymačkáme a obalíme v tempuře. Na hrnek suchých kostek použijeme lžíci škrobu a dvě lžíce jakékoli mouky - pšenice, len, pohanka, cizrna...nebo jejich kombinaci, a sůl, pepř, koření. Necháme chvíli odležet.

  3. Osmažíme na 1 cm vrstvě oleje (otáčíme). Olej po vychladnutí stěrkou nalijeme přes malé super jemné sítko (takové na kafe za 10 Kč) do skleničky a uchováváme v lednici. Při dalším smažení mícháme použitý a čerstvý olej 1:1. Je obrovská škoda použitý, nepřepálený olej vyhazovat, je to hodnotná surovina plná chuti. Nevznikne tak nikdy žádný odpadní olej. Pánev (nejlépe litinovou) jen vytřeme ubrouskem a pověsíme.

  4. Pro lepší chuť (hlavně nebudeme-li smažit), můžeme dovařit 10 min ve vývaru, vymačkat přebytečnou tekutinu (zbytek vývaru schovat na příště nebo udělat polévku). Díky úvodnímu proplachu nechutná vývar po sóji, nebo jen úplně minimálně.

  5. Pokud kostky máme do guláše, je celkem zbytečné ochucovat vývarem, když se pak v hrnci stejně vše spojí. Já opravdu kostky většinou obaluji a smažím a dám je do guláše či jiné omáčky až těsně před konzumací.

  6. K čínským omáčkám se velmi hodí obalení v těstíčku. Poměr škrob/mouka stejný jako výše, ale jednou tolik a přidáme vodu a špetku prášku do pečiva. Konzistenci jistě vychytáte sami, prostě tak, aby těstíčko na kostkách drželo, ale nebylo zase moc husté.

Komentáře k receptu Možnosti úpravy sójového "masa"

K receptu nejsou žádné komentáře.