Eierschecke - Strakatý kůň, sváteční koláč z Drážďan

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
65 g másla
40 g cukru krupice
1 vejce
100 ml mléka
1/2 prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
500 g polotučného tvarohu
100 g cukru
1 vejce
50 g másla
500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
Krémový vršek:
3 vejce (oddělíme žloutky a bílky)
100 g másla
70 g cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a střídavě mléko a mouku s kypřícím práškem. Těsto rozprostřeme do dortové formy (cca 25 cm v průměru), kterou buď vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem, který přejedeme kouskem tuhého másla.

  2. Tvarohová náplň:
    Nejprve uvaříme pudink podle návodu. Polovinu uvařeného pudinku smícháme se změklým máslem, vejcem, cukrem a tvarohem (lze využít elektrický šlehač nebo metličku a rozprostřeme na těsto.

  3. Krémový vršek:
    Žloutky s cukrem a změklým máslem ušleháme do pěny a smícháme s druhou polovinou pudinku. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do krému. Opatrně navrstvíme na tvarohovou náplň a uhladíme.

  4. Troubu předehřejeme na 180-190 stupňů, horkovzdušnou stačí na 150-160 stupňů (já peču jen na dolní ohřev). Koláč pečeme zhruba hodinu v dolní části trouby a po 10 minutách pečení ho svrchu přikryjeme alobalem. Sejmeme ho až koncem pečení, pokud potřebujeme, aby povrch koláče více zhnědl.

  5. Koláč nechte vychladnout a klidně i odležet v lednici do druhého dne - mnoho tvarohových dobrot chutná poté lépe.

Poznámka od kuchařky

Tuhle sladkou dobrotu jsem poprvé jedla v báječné kavárně v míšeňském muzeu porcelánu. Poté jsem pátrala po receptu, který existuje v různých variantách, například i s kynutým těstem, a rozhodla se pro tuto, která pochází z časopisu Apetit.

Komentáře k receptu Eierschecke - Strakatý kůň, sváteční koláč z Drážďan

K receptu nejsou žádné komentáře.