Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 kg hovězí kližky
250 g uzeného bůčku (výborný je na těchto stránkách hojně diskutovaný německý špek, který koupíte v Lidlu již nakrájený)
klobása (třeba ostravská)
1 kg cibule (dávám sotva polovinu)
červené víno plné chuti, může být polosuché
1 šlehačka
1 střední syrová brambora
1 větší mrkev
kousek celeru
kousek petržele
1 lžička hladké mouky
1 lžička kečupu
1 plná polévková lžíce rybízového džemu
paprika sladká
paprika pálivá
drcený pepř
jalovec
majoránka
strouhaná citronová kůra
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na níž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.

  2. Mezitím připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu.

  3. Po změknutí přidáme sůl, hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout.

  4. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne v lednici. Teprve poté pphřejeme.
    Nevaříme v papiňáku!! Hezky pozvolna dusíme v kastrólu se silnějším dnem.

Poznámka od kuchařky

Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený i více dní - je třeba počkat, až se chuti prolnou - je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.

Komentáře k receptu Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Hosan7: Dle potřeby a zbytek dramatik určitě nějak využil!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    casino: Však jsem to taky vypustila z úst já, ne Václav Havel. :-D Je to moje poznámka a já to klidně z úst i z pera vyustím - asi jsem tak trochu literát! ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Též mě zajímalo ono neuvedené množství vína, i vzpomněl jsem na kdesi založený, autorem podepsaný, recept.
    Rcp tady je slušně transformován:yes: a V. Havel opravdu neuvádí množství vína..., ale u mouky píše, že je "na otevření chuti" :-O
    ...a k té ušlehané (pro mě velmi překvapivé:-O šlehačce píše: "Když je guláš úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se to nechá odpočívat a druhý den (ohřáté) se to jí"
    OT
    " až se chuti prolnou"
    No, rozumím, není to součást rcp, ale V. Havel také nesnášel klišé a něco takového by z húst nevypustil, že ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    Hosan7: To záleží na mnoha okolnostech , jak rychle se bude kližka dusit, na jakém zdroji atd. Řekla bych, že byste k dispozici měl/a mít alespoň 4-5 dl. :-)

    Odpovědět

  • Hosan7 Hosan7

    kolik je potřeba červeného vína na 1kg klížky ?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    clupmi: Guláš není po Havlovi pojmenovaný, jmenuje se burgundský ne Havlův, ale Václav Havel ho kdysi osobně uvařil svým hostům na oslavě narozenin. To jsem chtěla svým názvem vyjádřit. ;-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Nestačí, že je po Havlovi pojmenované už pražské letiště? :-Q

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Ten jsem kdysi uvařila byl vynikající!!!:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    spagetka: Tak já to pochopila tak, že aplikuješ zásady EU i doma, haha :-D No čerstvé jim to nebude chutnat, šlehačka se tam dává až po 24 hodinách, tak musí vydržet alespoň to!

    Nedělám bigos, ale segedín a zelňačku, a ty taky musí ležet.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dajda: Já to s tím odležením myslela jinak, neb u nás tato jidla mizej metelescu blescu :-D:-D:-D. Když dělám třeba bigos, který je po odležení aspoň týden naprosto fantastický, musím ho dát do mražáku. Takže tady nabídnu porce a zbytek tam půjde taky :-D:-D:-D:-D. jinak dík, u nás půjde spíš pálivější, ale můj kečup zas až tak pálivý není a kdo bude chtít ostřejší, ať si přiostří ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    spagetka: Podle chuti, záleží na tom, jak jste doma na ostrá jídla. V původním receptu se přidává drcená paprička, já maximálně přidám trošku pálivé papriky nebo pikantnější klobásu - mívám kvalitní od soukromníka s paprikou, ta je typu maďarské, nikoli ostravské. Doma moc na ostrá jídla nejsme.
    Odležet to nechat musíš, vždyť to bude v lednici!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    S propojením chutí nemáme problém, s odležením jo :-D:-D Taky skvělý recept na pomaláček :yes::yes::yes:
    Prosím tě, kečup dáváš sladký nebo pálivý? Nebo prostě dle chuti?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda (autorka receptu)

    chocolate: Děkuji:-K To jsem ráda, že máte vyzkoušené a dáváte mi za pravdu. Kombinace surovin někdy odrazuje. Ale když potřebujete navařit pro více hostů něco, co bude dobrým základem pro nějakou tu skleničku, tak je to skvělé.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Dekuji za recept, kdysi jsem ho mela vystrizeny z novin, ale bohuzel jsem ho ztratila.Dovoluji si pridat prvni bod, protoze vysledek je mi znamy;-).
    Omlouvam se za absenci diakritiky, ale bohuzel aktualne nemam cz klavesnici.

    Odpovědět

Tématické fráze: guláš podle václava havla guláš vaclava havla guláš podle havla burgunský guláš burgunský guláš recept guláš dle václava havla havluv gulas burgunsky gulas podle vaclava havla burgundský guláš podle havla hovězí guláš podle havla guláš havla havel guláš guláš havel guláš prezidenta havla burgunsky gulas vaclava havla tncz nova levné recepty ládi hrušky vepřový guláš gulaz václava havla havlův guláš recept guláš dle havla burbunsky gulas