Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavská polévka

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Máte chuť na dobrou českou polévku? Vsaďte na klasiku našich babiček a ochutnejte tuto výbornou bramborovou polévku s houbami, zahuštěnou smetanou a podávanou s míchanými nebo zastřenými vejci.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 227 kJ /
1 249 kcal
Bílkoviny66,88 g
Tuky76,74 g
Vláknina10,25 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 644 mg
Sůl1,30 g
Sacharidy68,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vlijeme vývar. Brambory oloupeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Krok 2: Sušené houby nenamáčíme, pouze přes cedník propláchneme a dáme do hrnce. Přidáme kmín, sůl, pepř a povaříme. Krok 3: Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme do polévky. Krok 4: Provaříme a polévku dochutíme octem, (popř. cukrem), přidáme smetanu a pokud je třeba, dosolíme. Krok 5: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 6: Na pánvi rozehřejeme plátek másla a osmahneme na něm cibuli. Přilijeme vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme. Vejce dáme do talířů a zalijeme horkou polévkou. Krok 7: Do této polévky se dávají buď míchaná vejce nebo zastřená, podle chuti.

TIP: Videonávod: Jak připravit zastřená vejce

Zveřejněno 2. 2. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jozP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jozP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Skvostné...

Dajda: Moc děkuji, je opravdu moc dobrá.

RubyRom: Koneckonců stejné názvy mohou v různých krajích skrývat rozdílné pokrmy, ale hlavně že skrývají také chutné jídlo. A tahle polívčička vypadá opravdu dobře! :yes:

Dajda: No vlastně máte pravdu. Prostě takto máme recept léta pod názvem kyselo , ani jsem nad tím nepřemýšlela, že je to jako kulajda.

RubyRom: A jak se vaří šumavská kulajda? Připadá mi, že od Vašeho kysela se liší jen tím, že se do ní nedávají míchaná vajíčka. ;-)

magdalenka: to je omyl, s kváskem se vaří Krkonošské kyselo. Takto se vaří kyselo u nás na Šumavě.

magdalenka: Určitě ano, tohle je spíše kulajda. :-O

Ja som doteraz bola presvedčená, že kyselo sa varí s chlebovým kváskom...:-8

Suroviny:
vývar masový, houby, brambory, kmín drcený, sůl, pepř, máslo, mouka hladká, ocet, smetana, máslo, cibule, vejce

Přidat fotografie receptu