

Smaženky na žitném chlebu
Suroviny
- 40 dkg mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 dl mléka 3,5%
- 3 lžičky práškového bujónu nebo Aromatu
- 1 hrst dobromysle
- 1 lžičku mletého pepře
- 1 lžičku grilovacího koření
- 5 dkg anglické slaniny na droboučko
- 8-10 dkg strouhané goudy (malé slzy)
- 2-3 lžíce hrubé mouky
- sůl podle potřeby
- olej na smažení
- žitný chléb (může být čerstvý)
- Na ozdobu : červená cibule tenoučká čtvrtkolečka
- hořčice plnotučná smíchaná s kečupem 1:1
- salátová okurka ( paprika, rajské)
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny, mimo chleba, smícháme a necháme chvíli propojit chutě.
Chleba nakrájíme na tenké plátky. Masovou směs na ně natřeme, asi 1-1,3 cm. Překrojíme napůl. Dáme smažit zvolna namazanou stranou dolů , aby se směs propekla. Z opačné strany nesmažíme, Vyndáme na papírové utěrky stále masem dolů, aby se odsál tuk. Pak naskládáme na talíř nebo tác, potřeme směsí hořčice s kečupem, ozdobíme cibulkou a salátovou okurkou. Dají se jíst i studené.
Pokud by zbyla masová směs, můžeme vytvořit malé placičky a usmažit (viz obr. 2).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Smaženky na žitném chlebu
-
magdalenka: Ale ano. Doplní chuť, ale nepřevládá. Nechtěla jsem dávat jiné bylinky. Petrželkou bych nic neřešila, s majoránkou by to mělo chuť jako karbanátky, tymián by se nehodil, je příliš aromatický, ten dávám k přírodním játrům a dělám z něj sirup na kašel, bazalka se mi k tomu nelíbila a dobromysl je použitelná nejen do italských jídel, ale i k vepřové pečeni, do bramborových jídel a podobně.
-
Hrst dobromysle asi nie...