Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 941 kJ / 6 439 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,35 g |
| Tuky | 432,76 g |
| Vláknina | 2,76 g |
| Cholesterol | 1,52 g |
| Sodík | 7,35 g |
| Sůl | 0,90 g |
| Sacharidy | 568,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, jogurtu, cukru, vejce, medu a smetany. Šlehám to asi 5 minut. V další míse smíchám mouku a jedlou sodu, přidám teplý krém a hnětu hákem. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice! Těsto rozdělím na 5 stejných dílů, na pečicím papíře vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 18 cm. Těsto můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řídké, stačí, když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču je nakonec a použiju na posyp. Předehřeju troubu na 180°C. Každé vykrojené kolečko z těsta přenesu i s papírem na plech, potřu medem a peču přibližně 4 minuty. Upečené nechám vystydnout na papíře, lépe se mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty. Zbytky upečeného těsta rozdrtím najemno a zkombinuji s mletými vlašskými ořechy, toto bude sloužit jako posyp.
Krok 2: Krém: Vyšlehám máslo do pěny. Do rozšlehaného másla postupně přilévám kondenzované mléko a smetanu. Do pevného, ale dobře roztíratelného krému přidám rozemleté ořechy.
Krok 3: Karamelový krém: Rozpustím máslo. Do rozpuštěného másla dám cukr a nechám ho zkaramelizovat. Když je zkaramelizovaný cukr s máslem, přidám do něj kondenzované mléko a zahřívám tak dlouho, až se začne
krém vařit a hned ho odstavím. Krok 4: Vrstvení: Dám jeden plát těsta, pomažu bílým krémem. Dám další plát těsta, pomažu karamelovým krémem, dám těsto, bílý krém, těsto, karamelový krém, těsto a celý dort obmažu bílým krémem.
Bohatě posypu směsí na posyp a navrch dám nahrubo nasekané ořechy a čokoládové ozdoby. Krok 5: Temperování čokolády: Čokoládu rozpustím (po rozpuštění musí mít maximálně 45 stupňů) a ochladím na 27 stupňů. Pak čokoládu zahřeji na 32 stupňů, dám do zdobícího sáčku, konec ustřihnu a budu na pečící papír stříkat čokoládu na požadované tvary. Nechám ztuhnout.
krém vařit a hned ho odstavím. Krok 4: Vrstvení: Dám jeden plát těsta, pomažu bílým krémem. Dám další plát těsta, pomažu karamelovým krémem, dám těsto, bílý krém, těsto, karamelový krém, těsto a celý dort obmažu bílým krémem.
Bohatě posypu směsí na posyp a navrch dám nahrubo nasekané ořechy a čokoládové ozdoby. Krok 5: Temperování čokolády: Čokoládu rozpustím (po rozpuštění musí mít maximálně 45 stupňů) a ochladím na 27 stupňů. Pak čokoládu zahřeji na 32 stupňů, dám do zdobícího sáčku, konec ustřihnu a budu na pečící papír stříkat čokoládu na požadované tvary. Nechám ztuhnout.
Zveřejněno 5. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník tradiční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9kr3
Moje poznámka
Medovník tradiční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9kr3
Nejnovější recepty
Extra pistáciový Paris-Brest podle Heleny Fléglové
Přidáno před 7 hodinami
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 10 hodinami
Krkovice na černém pivu se zeleninou a nivovou přikrývkou
Přidáno před 10 hodinami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 11 hodinami
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 20 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno 27. 11. 2025 16:00:02
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát s pomerančem
Limek před 37 minutami
Borůvkový koláč s tvarohem
Rennna před 48 minutami
Dýňový koláč
[email protected] před 2 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
magdalenka před 3 hodinami
Domácí houskový knedlík
Maestra před 4 hodinami
Štrúdlíci ze zakysané smetany
lecho před 4 hodinami
Čokoládové slzičky
malaneta před 5 hodinami
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
Filomenka před 6 hodinami
Valašské frgály
Radimjumbo před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
soda jedlá,
med,
smetana,
jogurt,
kakao,
med,
ořechy vlašské,
ořechy vlašské,
máslo,
mléko kondenzované,
smetana kysaná,
máslo,
cukr hnědý,
mléko kondenzované,
ořechy vlašské,
čokoláda hořká
Komentáře (1)