Salát tří čoček

Suroviny

200 g hnědé nebo zelené čočky
150 g červené čočky
150 g černé čočky
1 řapík řapíkatého celeru
cherry rajčata
2 hrsti polníčku
100 g uzené slaniny
100 g tvrdého sýru
2 lžíce olivového oleje
několik snítek saturejky
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce bílého vinného octa
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zelenú (hnedú) šošovicu namočíme na 3 hodiny, červenú a čiernu na 1-2 hodiny. Namáčame každý druh šošovice zvlášť. Vody dávame málo, len aby boli šošovice zakryté.

  2. Na panvici vyškvaríme na kocky narezanú slaninu.

  3. Pridáme zelenú (hnedú) šošovicu aj s vodou, v ktorej sa namáčala, saturejku a pražíme 10 minút.

  4. Vložíme čiernu šošovicu aj s vodou a opäť pražíme asi 5 minút na silnom plameni.

  5. Nakoniec vložíme červenú šošovicu a zase 5 min pražíme. Vodu nepodlievame, musí sa všetka z namáčania vypariť.

  6. Odstavíme z ohňa, vyberieme stonky saturejky, pridáme na tenké plátky nakrájanú stopku zeleru, osolíme, okorenáme a premiešame. Necháme vychladnúť.

  7. Olej premiešame s dijonskou horčicou, octom, korením a sójovou omáčkou a prilejeme k šošovici.

  8. Primiešame na malé kocky nakrájaný syr.

  9. Na taniere rozložíme polníček a do stredu dáme šošovicu. Ozdobíme na polovice nakrájanými paradajkami.

Komentáře k receptu Salát tří čoček

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Evička, to dlhé namáčanie je práve kvôli tej krátkej tepelnej príprave, praženiu. Vody vrávím málinko, len aby to neprihorelo. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Já nad tím receptem pořád přemýšlím, že to bude moc. dobré o tom nemám pochybnost. Ale... tomu namáčení ne úplně rozumím. Belugu ani červenou nikdy nenamacim, a zelenou, hlavně Puy, taky ne. Všem stačí tak 20 minut, červené i 15....Ja bych dala najednou zelenou a Belugu a tak po 5 minutách přidala červenou, vody jen tak akorát. Ale je v tom nějaká finta kterou jsem asi nepochopila?

    Odpovědět