Lahodný mazanec

Suroviny

Kvásek:
100 ml vlažného mléka
1 droždí
1 PL cukr krupice
2 PL polohrubé mouky
Těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
vanilkový cukr
100 ml vlažného mléka
125 g Hery (rozpuštěné)
2 žloutky (můžete dát klidně i celá vajíčka)
rozinky (dle chuti)
rum (dle chuti)
Na potření:
vajíčko
plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme 100 ml vlažného mléka. Do něj rozdrobíme jedno celé droždí. Přidáme cukr a polohrubou mouku a dobře promícháme. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme ho asi cca 15 minut vzejít.

  2. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a vše nasucho zamícháme.

  3. Do sypké směsi přidáme vlažné mléko, trochu rumu a promícháme, můžeme ručně nebo do robotu. Poté přidáme Heru (ne horkou!). Řádně promícháme, přidáme kvásek, žloutky a necháme pořádně zpracovat. Poté přidáme rozinky dle chuti.

  4. Těsto zpracujeme tak, aby bylo husté. Po zpracování posypeme polohrubou moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

  5. Poté dáme těsto na vál a podsypeme moukou. Já dělám z těsta dva malé mazance, které upravím do hezkých bochánků.

  6. Mazance potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.

  7. Mazance pečeme cca hodinu hezky do zlatova na 160-170 stupňů.

Poznámka od kuchařky

Toto těsto mám velmi ráda. Peču z něho mazance i vánočku. Těsto není nijak náročné, naopak není nijak suché a velmi chutné.

Komentáře k receptu Lahodný mazanec

K receptu nejsou žádné komentáře.