Zelňáky od Michaely
Tradiční zelňáky jsou specialita z jižních Čech, kterou připravíme z kysaného zelí, mouky a sádla. Pro vůni a chuť přidáme také kousky uzeného masa. Kynutí je sice delší proces, nicméně výsledek v podobě luxusních placek stojí za to.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 331 kJ / 1 991 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,96 g |
Tuky | 71,42 g |
Vláknina | 22,90 g |
Cholesterol | 119 mg |
Sodík | 6,07 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 260,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozmícháme s cukrem a až se rozpustí na kašičku, přidáme ostatní suroviny a necháme 1 hodinu kynout.
Krok 2: Na cibulce osmažíme uzené maso nakrájené na kostičky. Pokud máme prorostlý špek, cibuli nemusíme dávat. Necháme vychladnout. Poté do těsta zapracujeme pokrájené zelí a uzené maso.
Krok 3: Necháme opět 1 hodinu kynout.
Pak těsto rozdělíme na 12 ks a dáme na plech s pečicím papírem a opět necháme cca 1/2 hodiny kynout zakryté fólií. Krok 4: Zelňáky před pečením potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou solí a kmínem.
Dáme do rozehřáté trouby na cca 200 °C a pečeme 40 min.
Pak těsto rozdělíme na 12 ks a dáme na plech s pečicím papírem a opět necháme cca 1/2 hodiny kynout zakryté fólií. Krok 4: Zelňáky před pečením potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou solí a kmínem.
Dáme do rozehřáté trouby na cca 200 °C a pečeme 40 min.
Zveřejněno 31. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňáky od Michaely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z64jE
Moje poznámka
Zelňáky od Michaely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z64jE
Nejnovější recepty
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 2 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 2 hodinami
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Domácí nočky se zeleninou na smetaně s kousky lososa
Přidáno před 4 hodinami
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 1 hodinou
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 2 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 4 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 5 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 5 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 5 hodinami
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 6 hodinami
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 6 hodinami
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
cukr,
droždí,
maso uzené,
zelí kysané,
cibule,
máslo
Komentáře (1)