Malinový sirup II
Maliny patří mezi super ovoce. Nejen dobře chutnají, ale jsou velmi zdravé, působí proti stresu, migrénám a zpomalují stárnutí. Proto je dobré si je uchovat i na zimu, třeba ve formě lahodného sirupu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 505 kJ / 8 725 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,10 g |
Tuky | 3,00 g |
Vláknina | 32,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 152,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maliny očistíme, opláchneme, procedíme a vložíme do nádoby. Důkladně je rozmačkáme, větší množství třeba šťouchadlem na brambory. Zalijeme je vodou a necháme cca 24 hodin odležet, občas je můžeme promíchat. Nesmí ale zkvasit, pokud panuje teplé počasí, dáme je do chladničky. Vody můžeme dát i o něco méně, sirup bude mít výraznější chuť.
Krok 2: Na hrnec dáme cedník, do něj vložíme gázu nebo platýnko a vlijeme naložené maliny. Necháme vykapat a ještě z gázy uděláme "raneček" a maliny vymačkáme. Z tohoto množství malin a 1 litru vody získáme přibližně 1,4 l šťávy.
Krok 3: Získanou šťávu odměříme a vlijeme do hrnce. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a zahříváme až do doby, kdy sirup dosáhne teploty 85 °C.
Krok 4: Ke konci přidáme kyselinu citronovou, spíš méně a po ochutnání třeba přidáme. Ze sirupu průběžně odebíráme tvořící se pěnu.
Krok 5: Sirup odstavíme a ihned plníme do čistých láhví nebo sklenic se závitem. Hrdla otřeme, láhve zavíčkujeme a položíme je. Můžeme je tak nechat až do vychladnutí.
Zveřejněno 13. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Moje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 4 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 14 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 15 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 20 minutami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 1 hodinou
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 2 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 2 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 3 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 4 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 4 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 5 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 7 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 7 hodinami
Suroviny:
maliny,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (6)
Hella (moderátorka): Taky mám na zahrádce celkem slušnou úrodu, mám udělanou marmeládu a sirup. Sebranou pěnu nejspíš zase zašlehám do tvarohu a udělám nějaké poháry. Ale zmrzlina je dobrý nápad.
Zmrzlina ze sebrané pěny při vaření džemu
Recept ještě nebyl hodnocen 4,7Kvašená malinovka
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6