Makové koule
Připravte luxusní dezert plný oříškové chuti máku, se spoustou vložených dobrot a polevou z bílé čokolády. Příprava je trošku náročnější, ale výsledek bude exkluzivní tečkou na menu vašeho svátečního stolu.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 990 kJ / 1 671 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,10 g |
| Tuky | 73,01 g |
| Vláknina | 20,39 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 415 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 188,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Krok 2: Cukr třeme s vanilkovým cukrem a žloutky, které přidáváme jeden po druhém, třeme alespoň 10 minut. Do třené hmoty přidáme kůru, koření, mletý mák a 1 lžíci hrubé mouky, nakonec velmi opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Včas vyhřejeme troubu na 180 °C.
Krok 3: Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předem vyhřáté troubě pečeme 30 minut.
Krok 4: Takto upečený korpus je výborný samotný, ale pokud chceme koule, musíme vychladlý korpus rozdrobit a přidáme nasekané ořechy, nadrobno nakrájené sušené meruňky, trochu citronové šťávy, rum a vypracujeme hmotu, ze které uděláme koule.
Krok 5: Pak je postříkáme bílou čokoládovou polevou a ozdobíme ovocem. Necháme do druhého dne uležet.
Zveřejněno 8. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31y4p
Moje poznámka
Makové koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31y4p
Nejnovější recepty
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 1 hodinou
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí mleté kuličky
Přidáno před 15 hodinami
Jednohubky na italský způsob
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí na pórku s kari a kukuřicí
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátové palačinky
ntmin16 před 1 hodinou
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
spinner před 1 hodinou
Debrecínská hrachová polévka
PetrM před 1 hodinou
Salát s jahodami a balsamicem
Dasaja před 2 hodinami
Kuřecí karbanátky
Dasaja před 2 hodinami
Mraky podle mojí maminky
SimonkaMona před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
Zemoska před 2 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
lunav1 před 2 hodinami
Koprová polévka
Adeline před 3 hodinami
Tvarohová bábovka (vláčná)
Podry před 5 hodinami
Suroviny:
cukr moučkový,
vejce,
cukr vanilkový,
citron,
mouka hrubá,
mák mletý,
koření hřebíček,
skořice,
ořechy,
šťáva citronová,
rum,
meruňky sušené,
poleva čokoládová bílá,
ovoce
Komentáře (3)