Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové housky

Vyzkoušejte recept na nadýchané a vláčné dýňové housky, které spojují jemnou chuť dýně s měkkou texturou domácího pečiva. Ideální k snídani, svačině nebo jako příloha k podzimním polévkám.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 110 min Doba tepelné úpravy: 15 min

125 min (110 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 218 kJ /
2 681 kcal
Bílkoviny84,88 g
Tuky63,60 g
Vláknina21,70 g
Cholesterol 401 mg
Sodík 8,21 g
Sůl20,45 g
Sacharidy431,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Ve středu vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a rozdrobené droždí. Částečně rozmícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek (10-20 minut). Krok 2: Přidáme vejce, dýni a máslo. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké nelepivé těsto (v robotu asi 10 minut). Zakryjeme a necháme kynout, aby se zdvojnásobil objem (60-90 minut). Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků. Vytvarujeme kulaté bochánky, které omotáme provázkem namočeným v oleji (aby se těsto na provázek nepřilepilo). Těsto můžete obvázat 2 způsoby.
1) Pro každý bochánek si na pracovní ploše připravíme 4 stejně dlouhé kusy potravinářského provázku (cca 30 cm) a uprostřed je svážeme uzlem. Konce roztáhneme do stran jako pavouka. Doprostřed položíme těsto a protilehlé konce vzájemně svážeme.
2) Já používám druhou variantu, kdy si připravím cca 60 cm provázku. Těsto položím do středu a postupně křížením obmotávám, jako když se balí vánoční dárek do stuhy. Krok 4: Housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 175°C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a následně opatrně odstraníme provázky.

TIP: Koblihy ve tvaru dýně

Zveřejněno 2. 10. 2024

Poznámka autorky MiskaKulicka

Dýňové pyré si připravíte doma velmi jednoduše. Očištěnou dýni upečte v troubě do měkka a následně rozmixujte.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňové housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LQq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňové housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LQq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jsou krásné! Musím je vyzkoušet 😍

veronika_straka: Děkuji Verčo :-8 Já většinou upeču cca kilovou dýni (máslovou nebo hokaido, co zrovna seženu). Mixnu na pyré a dám do lednice. Nikdy mi tam nevydrží déle než týden, protože ho používáme snad do všeho od ovesné kaše, přes pečivo, polévku, omáčku až po spice latté :-) V mrazáku vydrží dle internetu až 6 měsíců, ale osobně to nemám ověřené

Míšo, prosím, máš nějak v oku, z jak velké dýně by bylo potřeba udělat pyré, popř. jak dlouho třeba vydrží hotové pyré v mrazáku? Mám teď pár máslovek i hokaido, tak přemýšlím, že na víkend nám upeču pečivko, vypadá skvěle <3

cathleen: Od Paní Pekařky jako jsi ty je to opravdu poklona, děkuji Ivko <3:-K:-8

Bayta: Děkuji :-K Zrovna postup tvarování mě dost potrápil, tak jsem ráda, že je to srozumitelné :-8

:-O opravdová podzimní krása, Míšo :yes::yes:

:-)<3:yes::yes: Nádherné, přímo lákají k nakousnutí. Pěkný recept :-K

Ty jsou jak malované!:-K

Jsou moc pěkné a postup tvarování je dobře popsaný :yes:

Suroviny:
mouka hladká, mléko, pyré dýňové, máslo, droždí čerstvé, sůl, cukr, vejce, vejce, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu