Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin barevný sulc

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

I když řada lidí kolenem opovrhuje, jde o jednu z nejchutnějších částí prasete vůbec. Maso z něj má krátká vlákna bohatě prorostlá kolagenem, takže je úžasně šťavnaté. Vhodné je nejen na ovar či pečení v celku, ale také pro přípravu sulcu.

Přidat do oblíbených MiskaM MiskaM Přečíst komentáře 2

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 374 kJ /
328 kcal
Bílkoviny13,41 g
Tuky1,74 g
Vláknina35,47 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 599 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy52,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové koleno, nožičky důkladně očistíme a dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Koleno a nožičky vyjmeme z vývaru. Krok 2: Z kolena obereme maso a asi třetinu nakrájíme na větší kusy, zbytek nasekáme nahrubo.
Z nožiček též obereme maso i kůži a umeleme najemno. Vývar zredukujeme na 1 litr a přecedíme ho. Nakrájené i umleté maso dáme opět do vývaru. Krok 3: Hrášek necháme rozmrazit. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme v osolené vodě do změknutí. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 4: Do vývaru s masem přidáme mrkev, celer, hrášek a cibuli. Ochutíme octem, solí a pepřem a vše promícháme. Směs nalijeme do formy nebo pekáče a necháme v chladničce ztuhnout. Sulc nakrájíme, ozdobíme červenou cibulí a podáváme s octem a k tomu jako přílohu zvolíme chléb.

TIP: Aspik a sulc: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se připravují

Zveřejněno 7. 3. 2021 23:21

Poznámka autorky MiskaM

Inspirace z časopisu Chvilka v kuchyni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin barevný sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gwJ9

Podobné recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin barevný sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gwJ9

Komentáře (2)

1974andrea: Nase babicky (lepe receno tedy ta moje) take z vyvaru tuk neodstranovala, ale melo to svuj ucel. Pri tom velkem mnozstvi "vyrobeneho" sulcu se pod sadlem dobre uchoval a ve studene spizi dele vydrzel.
Osobne tez necham vyvar vystydnout a sadlo seberu a to tedy nejen pri priprave sulcu, "odmastuji" i vyvar na polevku ;-)

Když připravuju sulc, vždycky nechám vývar i s namletými kůžemi ztuhnout a seberu tuk, který se nahoře usadí. Sulc pak není tak mastný a není na něm vrstva sádla.

Suroviny:
koleno vepřové, nožička vepřová, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, cibule, hrášek mražený, mrkev, celer, ocet, pepř mletý, cibule červená

Přidat fotografie receptu