Babiččin barevný sulc

Suroviny

1/2 vepřového kolena
3 vepřové nožičky
špetka soli
4 bobkového listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
4 velké cibule
100 g mraženého hrášku
1 mrkev
1/4 celeru
3-4 lžíce octa
mletý černý pepř
1 červená cibule na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové koleno, nožičky důkladně očistíme a dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vaříme doměkka. Koleno a nožičky vyjmeme z vývaru.

  2. Z kolena obereme maso a asi třetinu nakrájíme na větší kusy, zbytek nasekáme nahrubo.
    Z nožiček též obereme maso i kůži a umeleme na jemno. Vývar zredukujeme na 1000 ml a přecedíme ho. Nakrájené i umleté maso dáme opět do vývaru.

  3. Hrášek necháme rozmrazit. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme v osolené vodě do změknutí. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno.

  4. Do vývaru s masem přidáme mrkev, celer, hrášek a cibuli. Ochutíme octem, solí a pepřem a vše promícháme. Směs nalijeme do forem(y) a necháme v chladničce ztuhnout. Sulc nakrájíme, ozdobíme červenou cibulí a podáváme s octem a k tomu jako přílohu zvolíme chléb.

Poznámka od kuchařky

Inspirace z časopisu Chvilka v kuchyni.

Komentáře k receptu Babiččin barevný sulc

  • bofinka bofinka

    1974andrea: Nase babicky (lepe receno tedy ta moje) take z vyvaru tuk neodstranovala, ale melo to svuj ucel. Pri tom velkem mnozstvi "vyrobeneho" sulcu se pod sadlem dobre uchoval a ve studene spizi dele vydrzel.
    Osobne tez necham vyvar vystydnout a sadlo seberu a to tedy nejen pri priprave sulcu, "odmastuji" i vyvar na polevku ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Když připravuju sulc, vždycky nechám vývar i s namletými kůžemi ztuhnout a seberu tuk, který se nahoře usadí. Sulc pak není tak mastný a není na něm vrstva sádla.

    Odpovědět