Vrstvené zelí s rýží
S podzimním sychravým počasím přichází ideální čas na složitější vydatná jídla jako je tento vrstvený koláč. Místo těsta použijeme zelné listy a prokládáme je vrstvami mletého masa. Podáváme s dobře ochucenou rýží jako nedělní oběd.
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek nadrtíme.
Krok 2: Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě. Zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepeme paličkou na maso.
Krok 3: V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibulku a poté orestujeme maso. Smícháme s vejci, vínem, strouhankou a česnekem. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem.
Krok 4: Hlubokou zapékací mísu vyložíme papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
Krok 5: Mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj. Na listy naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem.
Krok 6: Nakonec ohneme přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřeme sádlem. Přečnívající papír zavážeme nad zelím a celou mísu vložíme do další, větší, naplněné asi do výše 5 cm vodou.
Krok 7: Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C přibližně 1 hodinu a 40 minut. Když je koláč hotový, servírujeme ho samotný nebo s rýží.
Krok 8: Rýži připravíme tak, že na oleji osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli dosklovita. Vsypeme rýži, necháme ji celou obalit olejem a poté zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a na mírném plamenu dusíme 20 minut.
Zveřejněno 31. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Moje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Nejnovější recepty
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 7 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 7 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 8 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 9 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 9 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 9 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 11 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 12 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 12 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 13 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibulka jarní,
maso mleté,
vejce,
víno bílé suché,
strouhanka,
česnek,
koření oregáno čerstvé,
kmín mletý,
sádlo,
olej,
cibule,
rýže,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.