Vrstvené zelí s rýží
S podzimním sychravým počasím přichází ideální čas na složitější vydatná jídla jako je tento vrstvený koláč. Místo těsta použijeme zelné listy a prokládáme je vrstvami mletého masa. Podáváme s dobře ochucenou rýží jako nedělní oběd.
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek nadrtíme.
Krok 2: Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě. Zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepeme paličkou na maso.
Krok 3: V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibulku a poté orestujeme maso. Smícháme s vejci, vínem, strouhankou a česnekem. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem.
Krok 4: Hlubokou zapékací mísu vyložíme papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
Krok 5: Mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj. Na listy naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem.
Krok 6: Nakonec ohneme přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřeme sádlem. Přečnívající papír zavážeme nad zelím a celou mísu vložíme do další, větší, naplněné asi do výše 5 cm vodou.
Krok 7: Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C přibližně 1 hodinu a 40 minut. Když je koláč hotový, servírujeme ho samotný nebo s rýží.
Krok 8: Rýži připravíme tak, že na oleji osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli dosklovita. Vsypeme rýži, necháme ji celou obalit olejem a poté zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a na mírném plamenu dusíme 20 minut.
Zveřejněno 31. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Moje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 7 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 1 hodinou
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 4 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 5 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 6 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 6 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 6 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 7 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 7 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 8 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibulka jarní,
maso mleté,
vejce,
víno bílé suché,
strouhanka,
česnek,
koření oregáno čerstvé,
kmín mletý,
sádlo,
olej,
cibule,
rýže,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.