Transylvánské vrstvené zelí
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 32 827 kJ / 7 846 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,90 g |
Tuky | 604,02 g |
Vláknina | 42,38 g |
Cholesterol | 847 mg |
Sodík | 37,38 g |
Sůl | 96,10 g |
Sacharidy | 372,23 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Já vím že už tady je recept na Skladane kolozvarske zeli, nechci vytvořit "dvoják" receptu, ale další varianta je snad dovolena. Tenhle recept je z knihy Josepha Wechsberga Jak se vařilo za Rakouska. Recept je to poněkud pracný, ale jak doma říkáme, výsledek je úměrný námaze. Tak dobrou chuť.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 9. 2014 12:10
11. 12. 2012 16:54
Majdle: Tak to jsem nevěděl. Vím, že žil ve Vídni a "učil se" od jejich Moravské kuchařky Marie. Jeho kuchařka, mohu-li tomu tak říkat, je krásné povídání o kuchyních jednotlivých zemí Rakousko Uherských a jako příloha k téhle knize je ještě jedna, mnohem obsáhlejší. Tu se mi podařilo získat velice nedávno.
11. 12. 2012 16:47
Jen mala poznamecka k Wechsbergovi. Ano, narodil se v Rakousku-Uhersku, ve meste zvanem Ostrava. Byl to nemecky mluvici ostravsky Zid a ve Vidni mel rodinu, studoval, ale nevim, jestli bych tomu rikala Rakusak. :D Po emigraci do USA psal anglicky. Autorovi receptu dekuji, ze pro sebe gurmana Wechsberga objevil.
14. 8. 2009 14:05
takze chutove je to ok, ale vratim sa naspat k forme mleteho masa...
14. 8. 2009 13:38
presne presne
14. 8. 2009 13:30
vybusna, tak tady se ti fotka povedla lépe, než..kde to bylo? Kolozvarské zelí?
14. 8. 2009 12:39
ked vychladne tak urobim fotku na reze
22. 4. 2008 11:01
Drobek ),budu se těšit na další receptíky.A jestli měla Marie zelí,jako čert kyselý,tak s tím musela něco udělat
22. 4. 2008 10:38
Drobek.....:o)))))))))))
22. 4. 2008 09:45
Nemyslela jsem to zle, jen jsem se zeptala. Samozřejmě uznávám, že záleží na zvyku a chuti každého.
22. 4. 2008 04:27
Merylas, díky za porozumění, já už si pomalu zoufal.
Recept jsem přeložil z anglického originálu, autor je původem Rakušan, vařit se naučil ve Vídni od jejich moravské kuchařky Marie. Už to vypadalo, že já můžu za to, že Marie zelí proplachovala.
21. 4. 2008 01:56
Kyselost zelí se tady už vysvětlila. Nyní, co jsem v poslední době zelí koupila, tak bylo tak akorát, kdysi jsem dostala domácí a to jsem musela proplachovat, rodina tak hodně kyselé odmítala. Děti sice neměly vitamíny, ale měly oběd Vitamíny jsem dodala jinak
A receptík si ukládám do oblíbených, vypadá slibně.
21. 4. 2008 00:01
Nezbývá mi než zopakovat: Jo, ale někdy je to zelí kyselé až běda a tím propláchnutím se to "zpoživatelní". To není rozkaz a jak to připravíte je vaše věc, ujišťuju, že zelná policie na vás nepřijde.
Ono je to tak, kuchařka je psaná v angličtině, vydaná v Americe a už to halt tak je, že recepty si čtou i lidé jinde, než ve vlasti kysaného zelí ve škopku.
Kdybyste někdy ochutnaly pravé německé zelí v Americe vyráběné, proplachovaly byste a proplachovaly, abyste se kyselosti zbavily. Krom toho každý to má rád trochu jinak, někdo kyselejší, někdo míň.
Krom toho tenhle recept není na zelí zrovna kyselé, ujišťuju, že to zelí má být chuť doplňková, nikoli hlavní.
Já už nevím jak to jinak říct, tohle není příloha k vepřovému, ale celé jídlo, s bramborami nebo chlebem jako přílohou.
20. 4. 2008 21:32
Proč proplachovat a dokonce máčet ? Vždyť všechno to, co je v zimě na kyselám zelí vzácne, vylejete do kanálu.
20. 4. 2008 19:25
Je, ale někdy je to zelí kyselé až běda a tím propláchnutím se to "zpoživatelní".
Vše tedy záleží na tom jak kyselé to má nakonec být.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pečená zelenina s rybou
Přidáno před 25 minutami

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno před 42 minutami

Pomazánka s z avokáda tuňákem
Přidáno před 47 minutami

Skleněné nudle s tofu a cuketou
Přidáno před 13 hodinami

Pečená zelenina se sýrovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami

Kuřecí "rillettes"v PH
Přidáno 3. 7. 2022 22:27
Právě bylo uvařeno:

Mascarpone dort s citrónovou chutí
uvařil/a Slivci
před 23 minutami

Šťávička za studena dělaná
uvařil/a Zdezde
před 40 minutami

Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
uvařil/a Slivci
před 8 hodinami

Kuřecí prsa pečená ve slanině
uvařil/a Mariis
před 10 hodinami

Květákovo-pórkové placičky se sýrem
uvařil/a MarcelaMandova
před 10 hodinami

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a veverkag
před 13 hodinami

Nekynutý koláč s ovocem a křupavou drobenkou
uvařil/a Ala787
před 15 hodinami

Pečené debrecínské brambory
uvařil/a Jaja.27
před 16 hodinami

Kynuté jahodové knedlíky
uvařil/a Hatiorka
před 18 hodinami

Zapečená kolínka
uvařil/a mafinka888
před 18 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kyselé zelí recept recepty v anglictine jak uvařit kyselé zelí jak udělat domácí kysané zelí do škopku varene kysele zeli recepty z kyselého zelí jídla ze zelí proč proplachovat rýži recept v angličtině rakouské recepty jídla z kyseleho zelí marinované zelí jídlo ze zelí moravske kysele zeli jak udelat kysele zelí proč se proplachuje rýže recept na jídlo v angličtine transilvanske zeli jídla v angličtině recepty psané v angličtině
Suroviny: zelí kysané, maso vepřové, slanina vcelku, rýže, cibule, česnek, paprika sušená sladká, klobása, bujón, smetana zakysaná, mléko, sůl, pepř
Transylvánské vrstvené zelí
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/npD
16 názorů