Velikonoční chléb
Krásně vláčný velikonoční chléb, plný kandované pomerančové a citronové kůry, svojí chutí příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Plátek tohoto chleba z kynutého těsta můžeme namazat marmeládou, nebo máslem.
Postup přípravy
Krok 1: V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Přidáme kvásek, vlažné mléko, rozehřáté máslo, žloutky a vypracujeme měkké nelepivé těsto.
Krok 3: Řádně je vyhněteme, aby se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne), a v míse je pod fólií či utěrkou uložíme na hodinu do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.
Krok 4: Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Zapracujeme kůru a uděláme oválný bochník, který ostrým nožem nařežeme do křížků. Překryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Bochník přemístíme na plech, povrch potřeme žloutkem našlehaným s mlékem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 30 minut.
Krok 7: Hotový chléb necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Zveřejněno 11. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L95Vr
Moje poznámka
Velikonoční chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L95Vr
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 11 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 12 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 15 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 15 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 16 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosky
veveruska73 před 5 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 6 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 8 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 8 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 8 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 8 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 9 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 9 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 9 hodinami
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
máslo,
žloutek,
mléko,
žloutek
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.