Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bratislavský guláš podle ČSN

Lahodný guláš je gastroklasikou nejen naší kuchyně. Z libového hovězího masa tentokrát podle československých norem připravíme skvělý bratislavský guláš. Maso je doplněno kořenovou zeleninou a kořeněnou omáčkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Opláchnuté hovězí maso nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (aby byly 4 kusy na porci). Krok 2: Zeleninu omyjeme a očistíme. Polovinu dávky zeleniny a cibule nakrájíme na plátky, osmahneme na 1/3 tuku, přidáme maso, osmahneme, osolíme, přidáme divoké koření, tymián a pečlivě opláchnutý citron nakrájený na plátky. Maso podlijeme teplou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka (během dušení maso občas zamícháme a podle potřeby doléváme teplou vodou). Krok 3: Měkké maso vyjmeme drátěnou naběračkou do jiného hrnce a šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a hladké mouky. Dobře rozšleháme, přidáme hořčici, cukr, mléko, popřípadě ještě teplou vodu a za stálého míchání vaříme omáčku asi 1 hodinu. Krok 4: Uvařenou omáčku dosolíme a následně procedíme na maso přes hustý cedník. Krok 5: Zbylou očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme ve vodě, přidáme do omáčky k masu a společně ještě krátce povaříme. Krok 6: Podáváme s houskovým knedlíkem, vařenými brambory nebo s těstovinami. Jako příloha se hodí stylově i halušky.

TIP: Jaké jsou oblíbené přílohy ke guláši

Zveřejněno 13. 5. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský guláš podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ6Yj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský guláš podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ6Yj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Margarin se nahradí čím???

spinner: Dobrý den, nahradila bych máslem, to má obvykle 82 % tuku a margarín míval okolo 80 % tuku, takže by to mělo odpovídat, nebo bych použila 100-120 g oleje. Ať se vám guláš podaří:-)

:-)<3:yes::yes: Podle ČSN a z kvalitních surovin je vždy dobrota. :-K

Suroviny:
přední hovězí, margarín, zelenina kořenová, cibule, sůl, koření divoké, tymián, citron, hořčice, voda, mléko, mouka hladká, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu