Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vrabec moravskočeský

Šťavnaté kousky vepřového masa, jednoduchá příprava a vůně domova — to je vrabec z plece. Tento tradiční pokrm je důkazem, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit poctivý oběd, který potěší celou rodinu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

radekhk radekhk

Středně náročný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 90 min

115 min (25 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Den předem koupíme plec s tukovým krytím. Maso nakrájíme na kusy (vrabce) 3x5 cm. Krok 2: Nadrtíme celou palici oloupaného česneku a ten do vrabců vmasírujeme. Takto připravené maso uložíme v uzavřené nádobě na dno lednice. Krok 3: Druhý den vyndáme a necháme dojít pokojové teploty. Krok 4: Včas rozpálíme troubu na 220 °C. Krok 5: Nakrájíme cibuli na měsíčky a na sádle ji zesklovatíme. Krok 6: Přidáme maso a urovnáme, aby byla cibule zakryta masem. Osolíme, přidáme celý kmín a vodu. Krok 7: Vložíme pekáč s masem do vyhřáté trouby a přikryté necháme 20 minut zatáhnout. Krok 8: Poté stáhneme na 180 °C, maso promícháme a pečeme dalších 20 minut. Posledních dvacet minut dopékáme odkryté a častěji promícháme, aby se opeklo ze všech stran. Krok 9: Maso vybereme a udržujeme v teple. Krok 10: Výpek i s cibuli stáhneme do kastrolu kde jej tyčovým mixerem umixujeme do hladka. Je-li příliš hustý, trochu naředíme vodou a provaříme, případně dosolíme. Krok 11: Podáváme s hlávkovým mladým zelím a vařeným bramborem, nebo s tím co kdo rád.

TIP: Desatero rad na téma moravský vrabec - tipy a rady

Zveřejněno 14. 7. 2025

Poznámka autora radekhk

Vrabců je tu skoro jak těch na střeše, no já přináším klasický recept mnou trochu upravený ... Díky tukovému krytí je pokrm ne úplně suchý, ale zase to není úplně kalorická bomba .... Varianta s mladým zelím a bramborem je chutnou alternativou ... přeji dobrou chuť všem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrabec moravskočeský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkXAK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrabec moravskočeský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkXAK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec vepřová, česnek český, cibule, voda, sádlo, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu