Vrabec moravskočeský
Šťavnaté kousky vepřového masa, jednoduchá příprava a vůně domova — to je vrabec z plece. Tento tradiční pokrm je důkazem, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit poctivý oběd, který potěší celou rodinu.
Postup přípravy
Krok 1: Den předem koupíme plec s tukovým krytím. Maso nakrájíme na kusy (vrabce) 3x5 cm.
Krok 2: Nadrtíme celou palici oloupaného česneku a ten do vrabců vmasírujeme. Takto připravené maso uložíme v uzavřené nádobě na dno lednice.
Krok 3: Druhý den vyndáme a necháme dojít pokojové teploty.
Krok 4: Včas rozpálíme troubu na 220 °C.
Krok 5: Nakrájíme cibuli na měsíčky a na sádle ji zesklovatíme.
Krok 6: Přidáme maso a urovnáme, aby byla cibule zakryta masem. Osolíme, přidáme celý kmín a vodu.
Krok 7: Vložíme pekáč s masem do vyhřáté trouby a přikryté necháme 20 minut zatáhnout.
Krok 8: Poté stáhneme na 180 °C, maso promícháme a pečeme dalších 20 minut. Posledních dvacet minut dopékáme odkryté a častěji promícháme, aby se opeklo ze všech stran.
Krok 9: Maso vybereme a udržujeme v teple.
Krok 10: Výpek i s cibuli stáhneme do kastrolu kde jej tyčovým mixerem umixujeme do hladka. Je-li příliš hustý, trochu naředíme vodou a provaříme, případně dosolíme.
Krok 11: Podáváme s hlávkovým mladým zelím a vařeným bramborem, nebo s tím co kdo rád.
Zveřejněno 14. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vrabec moravskočeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXAK
Moje poznámka
Vrabec moravskočeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXAK
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 14 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 16 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 48 minutami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 50 minutami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 1 hodinou
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 3 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 4 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 5 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 6 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 7 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 7 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 7 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
česnek český,
cibule,
voda,
sádlo,
sůl,
kmín celý
Komentáře (1)