Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restovaná směs lilků se zeleninou

Restovaná směs lilků se zeleninou je pestrý a chuťově výrazný pokrm, který ocení nejen vegetariáni. Kombinací aromatických bylinek a kapkou fíkového balsamika dodáte jídlu šmrnc a proměníte tak i obyčejnou zeleninu v kulinářský zážitek.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 15 min

40 min (25 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Černý lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka silná přibližně 0,5 cm. Bílý lilek oloupeme škrabkou a nakrájíme stejným způsobem. Plátky rozložíme vedle sebe na podložku a osolíme. Necháme je asi 20 minut vypotit – tím se zbaví hořkosti a částečně i nasákavé konzistence. Krok 2: Mezitím připravíme zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, červenou kapii na tenké proužky, pórek na kolečka. Česnek nasekáme nahrubo. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cherry rajčátka rozkrojíme napůl. Baby špenát důkladně opláchneme a necháme okapat na sítu. Krok 3: Plátky lilku důkladně osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme je na čtvrtiny. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a lilek orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek a krátce společně restujeme. Krok 4: Poté přidáme připravenou kapii, pórek, cherry rajčátka a žampiony, vše promícháme a necháme chvíli restovat, aby se chutě spojily. Krok 5: Za občasného promíchání restujeme na skus, mírně podlijeme několika lžícemi vody, zastříkneme balsamikem, dáme zavadnout špenát a přidáme sušené bylinky. Dle chuti opepříme nebo přidáme chilli. Solíme opatrně dle chuti, lilky již byly osolené. Krok 6: Směs podáváme s opečeným tmavým pečivem nebo na topinkách, poklademe čerstvými klíčky nebo cibulkou nakrájenou na kolečka. .

TIP: Jak poznat zralý lilek

Zveřejněno 15. 7. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Kdo nechce nemusí lilky předem solit a ušetří cca 15 minut času, ale předem osolené nesají tolik tuku a ztratí hořkost .

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Restovaná směs lilků se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPMK7

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Restovaná směs lilků se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPMK7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Další krásně barevný recept plný zeleniny😍. Odpoledne běžím pro lilky!😁

KrisZaezemi: :-K Moc děkuji za milý komentář, přeji dobrou chuť a krásný den:-K.

Suroviny:
lilek, lilek, kapie červená, cibule, pórek, rajče cherry, žampióny, česnek, špenát baby, ocet balsamiko, olej olivový, tymián sušený, rozmarýn sušený, klíčky, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu