Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelítka po staročesku

Jelítka jsou zabijačkovou pochoutkou typickou pro naši zemi. Jejich výrazná masová chuť se skvěle snoubí s dušenou ovocnou směsí. Do té použijeme sušené švestky a kousky jablek. Jako přílohu pak můžeme zvolit třeba bramborové pyré.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Omytá jablka zbavíme jádřinců a rozkrájíme na dílky, které ještě překrájíme. Mají-li jablka křehkou slupku, nemusíme je loupat. Švestky překrájíme napolovic. Krok 2: Pekáček vymažeme tukem a dno posypeme smíchaným ovocem, které osolíme, opepříme a mírně podlijeme vodou. Zakrytý pekáček vložíme do trouby a při 200 °C ovoce částečně rozdusíme. Krok 3: Na ovoce rozložíme jelítka, opět zakryjeme a dusíme 15–20 minut. Nakonec poklici sejmeme, teplotu zmírníme na 180 °C a jelítka upečeme dozlatova. Je-li třeba, ovoce mírně podlijeme horkou vodou. Krok 4: Porce rozdělíme na nahřáté talíře a sypeme petrželkou.

TIP: Jak uskladnit petrželku na zimu

Zveřejněno 26. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWA3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelítka po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWA3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
jablko, švestky sušené, jelito, petrželka, sůl, pepř bílý mletý, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu