Jelítka
Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.
Postup přípravy
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Moje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Nejnovější recepty
Rajčatový tataráček
Přidáno před 1 hodinou
Hráškové řízečky
Přidáno před 16 hodinami
Tarhoňa s kuřecím masem a pikantní rajčatovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Přidáno před 18 hodinami
Proteinové ovesné vločky s malinovým proteinem a hořkou čokoládou
Přidáno 10. 7. 2025 15:47:10
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno 10. 7. 2025 15:39:58
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Třešňové / višňové kynuté knedlíky
lenisekone před 30 minutami
Třešňový pohár
lenisekone před 31 minutami
Bůček na zázvoru pečený s bramborami
evaeff před 51 minutami
Vepřová krkovice „ADŽIKA“ na smetanových fazolkách
Istar před 1 hodinou
Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
vendulkascake před 1 hodinou
Slepičí polévka se zázvorem a hříbky
bhsvls před 7 hodinami
Cikánské řízky
Liberko před 12 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Injathefox před 14 hodinami
Cuketovo sýrové kuličky
iveta.kroul před 14 hodinami
Pikantní vepřová kýta
rastislav007 před 15 hodinami
Tématické fráze:
jelítka,
domácí jelítka,
jelitko,
jelítka recept,
pečené jelítko,
pečená jelítka,
recept na jelitka,
návod na špejlování jitrnic,
kroupová jelítka,
recept na domácí jelítka,
vepřový brzlík,
kroupové jelítko,
jelítka recepty,
jelítko recept,
jak se pečou jelítka,
recepty na jelitka,
špejlování jitrnic,
receptytop,
pečené jelítka,
domácí jelítka recept
Suroviny:
prejt,
kroupy,
cibule,
brzlík,
sádlo,
krev vepřová,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (21)
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější.