Pečené uzené se zelím a haluškami
Pečená uzená krkovice s haluškami a dušeným kysaným zelím je klasika, která nikdy nezklame. Vůně uzeného masa se krásně doplňuje s jemnými bramborovými haluškami a lehce nasládlým zelím. Tento poctivý pokrm opravdu zasytí a potěší všechny jedlíky.
Postup přípravy
Krok 1: Maso: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Uzenou krkovici opláchneme, vložíme do kastrolu a podlijeme horkou vodou.
Krok 2: Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut při 180 °C. Maso během pečení otáčíme a podle potřeby podléváme.
Krok 3: Oloupeme a omyjeme brambory.
Krok 4: Zelí: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme.
Krok 5: V kastrole na lžíci rozehřátého sádla zpěníme cibuli. Přidáme zelí, bobkový list, podlijeme vodou a krátce podusíme.
Krok 6: Pak zelí zaprášíme lžící hladké mouky a za častého míchání povaříme 15 minut. Dochutíme cukrem a solí.
Krok 7: Upečené maso vyjmeme z kastrolu, necháme trochu zchladnout a pak ho nakrájíme na plátky. Uchováváme v teple.
Krok 8: Halušky: Připravené brambory najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, přidáme Solamyl, vejce, hladkou i hrubou mouku, trochu soli a vymícháme těsto.
Krok 9: Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Lžičkou nabereme těsto a zavaříme malý nok. Pokud se rozváří, vmícháme do těsta ještě trochu mouky.
Krok 10: Pak pomocí děrovaného síta na halušky protlačujeme těsto do mírně vroucí vody a občas opatrně promícháme. Zvolna povaříme asi 5–6 minut.
Krok 11: Uvařené halušky vyjmeme cedníkem, propláchneme horkou vodou a omastíme sádlem.
Krok 12: Upečené maso rozdělíme na talíře a podáváme s připraveným zelím a s haluškami.
Zveřejněno 12. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečené uzené se zelím a haluškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMXr
Moje poznámka
Pečené uzené se zelím a haluškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMXr
Nejnovější recepty
Pečené uzené se zelím a haluškami
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z protlaku
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové maso na hořčicích
Přidáno před 13 hodinami
Hovězí krk na houbách
Přidáno před 14 hodinami
Výpečky se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Kotlety s česnekovo-nivovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin z listového těsta
Barunka-kucharinka1989 před 1 hodinou
Křehká vepřová játra
janatka před 1 hodinou
Celozrnné muffiny s medovou polevou
Lada Kašparová před 3 hodinami
Nejlepší špenát
KetyHu před 5 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Misad před 7 hodinami
Kebaby z mletého masa na grilu
magdalenka před 14 hodinami
Květákový dhal
JanaMar před 14 hodinami
Pikantní utopence
magdalenka před 14 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 15 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 15 hodinami
Suroviny:
krkovice uzená,
brambory,
vejce,
mouka hladká,
mouka hrubá,
solamyl,
sůl,
cibule,
sádlo,
zelí kysané,
mouka hladká,
sádlo,
cibule,
cukr,
sůl,
bobkový list
Komentáře (1)