Pečené uzené se zelím a haluškami
Pečená uzená krkovice s haluškami a dušeným kysaným zelím je klasika, která nikdy nezklame. Vůně uzeného masa se krásně doplňuje s jemnými bramborovými haluškami a lehce nasládlým zelím. Tento poctivý pokrm opravdu zasytí a potěší všechny jedlíky.
Postup přípravy
Krok 1: Maso: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Uzenou krkovici opláchneme, vložíme do kastrolu a podlijeme horkou vodou.
Krok 2: Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut při 180 °C. Maso během pečení otáčíme a podle potřeby podléváme.
Krok 3: Oloupeme a omyjeme brambory.
Krok 4: Zelí: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme.
Krok 5: V kastrole na lžíci rozehřátého sádla zpěníme cibuli. Přidáme zelí, bobkový list, podlijeme vodou a krátce podusíme.
Krok 6: Pak zelí zaprášíme lžící hladké mouky a za častého míchání povaříme 15 minut. Dochutíme cukrem a solí.
Krok 7: Upečené maso vyjmeme z kastrolu, necháme trochu zchladnout a pak ho nakrájíme na plátky. Uchováváme v teple.
Krok 8: Halušky: Připravené brambory najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, přidáme Solamyl, vejce, hladkou i hrubou mouku, trochu soli a vymícháme těsto.
Krok 9: Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Lžičkou nabereme těsto a zavaříme malý nok. Pokud se rozváří, vmícháme do těsta ještě trochu mouky.
Krok 10: Pak pomocí děrovaného síta na halušky protlačujeme těsto do mírně vroucí vody a občas opatrně promícháme. Zvolna povaříme asi 5–6 minut.
Krok 11: Uvařené halušky vyjmeme cedníkem, propláchneme horkou vodou a omastíme sádlem.
Krok 12: Upečené maso rozdělíme na talíře a podáváme s připraveným zelím a s haluškami.
Zveřejněno 12. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečené uzené se zelím a haluškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMXr
Moje poznámka
Pečené uzené se zelím a haluškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJMXr
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 1 hodinou
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 2 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 11 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 1 hodinou
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 1 hodinou
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 2 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 4 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 5 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 7 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 8 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 8 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 9 hodinami
Suroviny:
krkovice uzená,
brambory,
vejce,
mouka hladká,
mouka hrubá,
solamyl,
sůl,
cibule,
sádlo,
zelí kysané,
mouka hladká,
sádlo,
cibule,
cukr,
sůl,
bobkový list
Komentáře (1)