Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třeboňský kapr na modro

Tradiční česká úprava kapra, která pochází již z 18. století, má své příznivce i v současnosti. Jednotlivé porce kapra vaříme v kyselém nálevu s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Získáme tak křehké a jemné maso, při kterém vynikne opravdová chuť ryby.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min

50 min (25 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka a hranolky. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Důkladně omytý citron nakrájíme na kolečka. Krok 2: Do hrnce nalijeme vodu a víno a přidáme zeleninu, cibuli a citron. Přisypeme koření a sůl a povaříme 15 minut. Krok 3: Porce ryby přidáme do hrnce a zvolna vaříme velmi mírným varem, pouze táhneme, přibližně 5–8 minut, podle velikosti porcí kapra. Krok 4: Svaříme ocet, cukr a máslo. Vařené porce ryby opatrně vyjmeme z hrnce a kůži potřeme horkou octovou směsí. Kůže získá namodralou barvu. Krok 5: Porce kapra podáváme obložené vařenou zeleninou s kouskem másla. Jako přílohu použijeme chléb nebo brambory.

TIP: Jak skladovat kapra a jak zacházet s živou rybou

Zveřejněno 20. 11. 2025

Poznámka autorky Handour

Kapra před přípravou neoplachujeme, pouze otřeme. Sliz na kůži v kontaktu s octem způsobí namodralé zabarvení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Třeboňský kapr na modro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7lM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Třeboňský kapr na modro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7lM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
filet z kapra, mrkev, petržel, celer, cibule, koření nové koření, pepř, bobkový list, tymián, citron, voda, víno bílé, sůl, ocet, cukr, máslo, máslo

Přidat fotografie receptu