Třeboňský kapr na modro
Tradiční česká úprava kapra, která pochází již z 18. století, má své příznivce i v současnosti. Jednotlivé porce kapra vaříme v kyselém nálevu s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Získáme tak křehké a jemné maso, při kterém vynikne opravdová chuť ryby.
Postup přípravy
Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka a hranolky. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Důkladně omytý citron nakrájíme na kolečka.
Krok 2: Do hrnce nalijeme vodu a víno a přidáme zeleninu, cibuli a citron. Přisypeme koření a sůl a povaříme 15 minut.
Krok 3: Porce ryby přidáme do hrnce a zvolna vaříme velmi mírným varem, pouze táhneme, přibližně 5–8 minut, podle velikosti porcí kapra.
Krok 4: Svaříme ocet, cukr a máslo. Vařené porce ryby opatrně vyjmeme z hrnce a kůži potřeme horkou octovou směsí. Kůže získá namodralou barvu.
Krok 5: Porce kapra podáváme obložené vařenou zeleninou s kouskem másla. Jako přílohu použijeme chléb nebo brambory.
Zveřejněno 20. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třeboňský kapr na modro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7lM
Moje poznámka
Třeboňský kapr na modro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7lM
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky s dýňovým pyré vhodné pro diabetiky
Přidáno před 1 hodinou
Zeleninové pyré s muškátovou dýní
Přidáno před 1 hodinou
Veselé trubičky s ovocným krémem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečný koláč bez vajec a mléka
Přidáno před 2 hodinami
Třeboňský kapr na modro
Přidáno před 3 hodinami
Ovesná kaše s tvarohem pro diabetiky
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rýžový nákyp s broskvemi
KetyHu před 38 minutami
Vepřové plátky s krůtími játry a fazolkami
adelaku před 1 hodinou
Sekaná v anglické slanině
poirotka před 1 hodinou
Pečené brambory s masem a žampióny
Veritaska před 4 hodinami
Křehký jablkový koláč
Potocky před 4 hodinami
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Luck2 před 4 hodinami
Polévka z vepřových kostí s haluškami
Kajkajak před 4 hodinami
Bramborový guláš - buřtguláš
Lucie251 před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
test12 před 5 hodinami
Suroviny:
filet z kapra,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
tymián,
citron,
voda,
víno bílé,
sůl,
ocet,
cukr,
máslo,
máslo
Komentáře (1)