Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche

Pražma pečená v solné krustě je snadná na přípravu a úžasně šťavnatá. Vyzkoušejte originální recept podle Marka Raditsche. K filátku z hotové pražmy podávejte vařený zelený chřest a pečená cherry rajčátka s tymiánem a česnekem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Krok 2: Do sněhu opatrně vmícháme 300 g hrubé soli (vmícháváme opatrně proto, aby sníh nespadl). Mísu se sněhem odložíme bokem. Krok 3: Očištěnou pražmu osolíme zvenčí i zevnitř, dovnitř přidáme pár kapek olivového oleje, vložíme několik snítek čerstvého tymiánu a 2 rozmáčknuté stroužky česneku. Připravenou rybu uložíme na plech s pečicím papírem. Krok 4: Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 5: Na rybu navrstvíme slaný sníh. Vrstva sněhu musí pokrýt celou rybu a měla by být všude stejně silná. Při pečení udělá sůl s bílkem krustu, která udrží všechny šťávy i chutě uvnitř masa. Není třeba se bát toho, že by ryba mohla být přesolená. Krok 6: Plech s rybou vložíme do trouby a pečeme 20–25 minut. Krok 7: Než se ryba upeče, připravíme zeleninovou přílohu. Do pekáčku vložíme opláchnutý hrozen cherry rajčátek, pokapeme je olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme 2 rozmáčknuté stroužky česneku a snítky tymiánu. Takto připravená rajčata pečeme asi 8 minut v troubě s rybou. Krok 8: Z omytého chřestu odstraníme dřevnaté konce stonků a krátce ho povaříme v osolené slané vodě (asi 2 minuty). Poté ihned vytáhneme a zchladíme v ledové lázni, aby se var zastavil. Blanšírováním vynikne nádherně zelená barva potraviny. Krok 9: Studený chřest důkladně osušíme papírovou utěrkou a přendáme do pekáčku. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme jen na několik minut do trouby k rybě a rajčatům. Krok 10: Z trouby vyndáme rybu i zeleninu. Zda je ryba hotová zjistíme vpíchnutím špejle, která musí projet krustou i rybou jako máslem. Lžící krustu naťukneme a odlomíme. Postupně takto odkryjeme celou rybu. Pak ji opatrně podebereme a přeneseme na servírovací prkno. Velmi opatrně z ryby sloupneme kůži a odebereme jednotlivé filetky, které uložíme na talíř. Přidáme pečená rajčátka, šťavnatý zelený chřest a můžeme podávat.

TIP: Jak pracovat s rybami a podle čeho vybírat

Zveřejněno 7. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6jxz

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6jxz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
pražma, bílek, sůl hrubá, olej olivový, tymián, česnek, chřest zelený, rajče cherry, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu