Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

Eliza Kuchařka: Eliza

6-8 porcí Polévky 14 názorů

Suroviny

200 g červených fazolí
600 g uzeného vepřového kolena s kostí
3 maďarské pikantní klobásy
100 g mrkve
100 g celeru
100 g kořenové petržele
2 bobkové listy
1 malá cibule
3 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
2,5 l nesoleného masového vývaru případně vody
1 vejce
cca 100 g hladké mouky
zakysaná smetana
nasekaná petrželka
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme fazole.

  2. Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat.

  3. Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.

  4. Na těstoviny "csipetke" potřebujeme 100 g hladké mouky a 1 vejce, z kterých na válu připravíme pevné a pružné nudlové těsto.

  5. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.

  6. Z polévky vylovíme zeleninu a vyhodíme ji.

  7. Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.

  8. Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka.

  9. Vrátíme do polévky a necháme probublávat.

  10. Česnek utřeme se solí.

  11. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova.

  12. Zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.

  13. Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.

  14. Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.

  15. Vaříme doměkka.

  16. Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.

Poznámka

Příklad, jak se moje práce prolíná s mým koníčkem: po shlédnutí archivního zpravodajského filmu z položení základního kamene pomníku Móra Jókaie v Komárně jsem pátrala po podrobnostech o tomto spisovateli na internetu. Nejčastěji vyskakoval výše uvedený tradiční maďarský recept, který si spisovatel natolik oblíbil a zpopularizoval, že nese jeho jméno. Pokrm patří mezi deset nejoblíbenějších jídel v Maďarsku a po realizaci a ochutnání se vůbec nedivím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 430 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

  • Bob Bob(neregistrovaný)

    :yes: tu polévku znám z dětství :-) realizoval jsem ji dle vašeho receptu, jen jsem v ní dle vzpomínek ponechal pokrájenou zeleninu..... excelentní. I potomci - jinak zmlsaní byli nadšení. Za mne bod +

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Uložil jsem a určo udělám. ±:yes: letí.http://clupmi.blog.cz

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Nemala som všetky suroviny doma,napríklad ten petržlen,ale ráno som len tak surfovala po receptoch a táto polievka sa mi zapáčila,tak som ju urobila bez petržlenu a mrkvy ale aj tak je skvelá :-*:yes::yes: Priateľ povedal že najlepšia fazuľová akú jedol:-8 Tak dávam bod a prikladám fotku :-K

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Tak tomu rikam poctiva polevka..krasa na taliri..:yes::yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Tahle polévka je skutečně "betelná". Maďarskou kuchyni mám velmi ráda a recept jsem si už uložila:yes:

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    :-p :yes: :-p + 6. Recept mám v oblíbených. Moc se těším na tuhle polívčičku. Vůni a chuť cítim již teď. :-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za ohlasy. :-K Ten přidaný doporučený recept je opravdu velmi podobný, ale na svoji omluvu musím říct, že suroviny při vyhledávání do jejich slovenského tvaru nepřekládám a ani nebudu, protože to neumím... Slovensky psané recepty mají tu smůlu, že mohou mít česky psané bratříčky či dokonce dvojčátka...nejen ode mě.;-):-K:-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Jó leves ad egy pontot:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eliza:Elí, taková polévka může báječně suplovat druhé jídlo, když si k ní dáme chlebík, nebo rohlík ap. budeme sytí až až. Polévka je zaručeně dobrá a máš ode mne 4.bod:yes:

    Odpovědět

  • x.XXX.x x.XXX.x

    To se mi moc líbí, zrovna přemýšlím, co zítra uvařím za polévku - už mám vybráno :yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju - já jsem si rozšířila spektrum chutí, pokud se maďarské kuchyně týče a fakt jsme byli nadšení. Jak se to všechno prolíná a nakonec je to dobré jídlo tím, co lidi a národy fakt spojuje!!;-):-p:-p

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Miluji "HUNGARY" tradiční kuchařské skvosty :yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Moc pěkná polévka, +2:yes:

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Wow bodas! Znam, mamka je od Komarna! :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: fazolová polévka jókai bab leves csipetke bobleveš bablaveš madarska polévka jokai polevka bablaves jokai fazolová polévka madarská fazolová polévka s nudlemi madarska fazolova polevka madarska polevka jokaj csipetke recept excelentní fazolová polévka recept na pomniku maďarská fazolová polévka jókaj maďarská fazolová polévka jókai tradiční maďarská polévka maďarská kuchyně jokai bableves fazolova tradicni polevka fazolová polévka jókaj

Zapomněl/a jsem heslo