

Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Suroviny 6-8 porcí
- 200 g červených fazolí
- 600 g uzeného vepřového kolena s kostí
- 3 maďarské pikantní klobásy
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořenové petržele
- 2 bobkové listy
- 1 malá cibule
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2,5 l nesoleného masového vývaru případně vody
- 1 vejce
- cca 100 g hladké mouky
- zakysaná smetana
- nasekaná petrželka
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Den předem namočíme fazole.
Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat.
Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
Na těstoviny "csipetke" potřebujeme 100 g hladké mouky a 1 vejce, z kterých na válu připravíme pevné a pružné nudlové těsto.
Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
Z polévky vylovíme zeleninu a vyhodíme ji.
Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka.
Vrátíme do polévky a necháme probublávat.
Česnek utřeme se solí.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova.
Zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
Vaříme doměkka.
Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Příklad, jak se moje práce prolíná s mým koníčkem: po shlédnutí archivního zpravodajského filmu z položení základního kamene pomníku Móra Jókaie v Komárně jsem pátrala po podrobnostech o tomto spisovateli na internetu. Nejčastěji vyskakoval výše uvedený tradiční maďarský recept, který si spisovatel natolik oblíbil a zpopularizoval, že nese jeho jméno. Pokrm patří mezi deset nejoblíbenějších jídel v Maďarsku a po realizaci a ochutnání se vůbec nedivím.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
-
nemůžu jinak , než - nagyon jó !
můj táta tohle vaříval, dlouho jsem hledal, než jsem to našel u Vás.
Díky -
tu polévku znám z dětství
realizoval jsem ji dle vašeho receptu, jen jsem v ní dle vzpomínek ponechal pokrájenou zeleninu..... excelentní. I potomci - jinak zmlsaní byli nadšení. Za mne bod +
-
Uložil jsem a určo udělám. ±
letí.http://clupmi.blog.cz
-
Nemala som všetky suroviny doma,napríklad ten petržlen,ale ráno som len tak surfovala po receptoch a táto polievka sa mi zapáčila,tak som ju urobila bez petržlenu a mrkvy ale aj tak je skvelá
Priateľ povedal že najlepšia fazuľová akú jedol
Tak dávam bod a prikladám fotku
-
Tak tomu rikam poctiva polevka..krasa na taliri..
-
Tahle polévka je skutečně "betelná". Maďarskou kuchyni mám velmi ráda a recept jsem si už uložila
-
+ 6. Recept mám v oblíbených. Moc se těším na tuhle polívčičku. Vůni a chuť cítim již teď.
-
Děkuji za ohlasy.
Ten přidaný doporučený recept je opravdu velmi podobný, ale na svoji omluvu musím říct, že suroviny při vyhledávání do jejich slovenského tvaru nepřekládám a ani nebudu, protože to neumím... Slovensky psané recepty mají tu smůlu, že mohou mít česky psané bratříčky či dokonce dvojčátka...nejen ode mě.
-
Jó leves ad egy pontot
-
Eliza:Elí, taková polévka může báječně suplovat druhé jídlo, když si k ní dáme chlebík, nebo rohlík ap. budeme sytí až až. Polévka je zaručeně dobrá a máš ode mne 4.bod
-
To se mi moc líbí, zrovna přemýšlím, co zítra uvařím za polévku - už mám vybráno
-
Děkuju - já jsem si rozšířila spektrum chutí, pokud se maďarské kuchyně týče a fakt jsme byli nadšení. Jak se to všechno prolíná a nakonec je to dobré jídlo tím, co lidi a národy fakt spojuje!!
-
Miluji "HUNGARY" tradiční kuchařské skvosty
-
Moc pěkná polévka, +2
-
Wow bodas! Znam, mamka je od Komarna!