Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec na paprice

Vepřová plec na paprice je pokrmem, kterému jen málokdo odolá. Sametově smetanová omáčka s křehkým masem voní mletou paprikou. Servírujte ji s vařenými těstovinami nebo jinou oblíbenou přílohou. Pokaždé je skvělá.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MarekCzedron

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení masa

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme a dáme přes noc do lednice odležet. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kapii očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Krok 3: Do litinového hrnce vložíme sádlo a necháme ho rozehřát. Na rozehřátém sádle naprudko orestujeme vepřové maso. Můžeme restovat na víckrát tak, abychom restovali vždy jen v jedné vrstvě. Krok 4: Naprudko orestované maso vyndáme, ztlumíme plamen na polovinu a orestujeme cibuli do lehce sklovata. Poté přihodíme kapii a restujeme na mírném plameni do zezlátnutí cibule (podobně jako na guláš). Krok 5: Odstavíme z plotny, pár vteřin počkáme a přidáme smíchané koření (mleté papriky včetně chilli) a necháme v horkém tuku cca 1 minutu rozvonět. Krok 6: Troubu rozehřejeme na 150 °C. Krok 7: Hrnec vložíme zpátky na plotnu na nízký výkon. Přidáme hladkou mouku a zarestujeme asi 2 minuty. Krok 8: Poté podlijeme vývarem, rozkvedláme hladkou mouku a dolijeme zbytek vývaru. Vrátíme maso a necháme projít varem. Krok 9: Hrnec přiklopíme a dáme do trouby. Necháme dusit/péct při 150 °C cca 75 minut. Nemusíme hlídat ani míchat. Krok 10: Po této době zkontrolujeme, zda je maso měkké. Pokud ne, dále pečeme. Pokud ano, vrátíme hrnec na plotnu, maso vyndáme a do omáčky přilijeme smetanu. Necháme velmi pozvolna provařit. Krok 11: Omáčku rozmixujeme, propasírujeme a vrátíme maso, aby se prohřálo. Krok 12: Podáváme s těstovinami nebo přílohou dle chuti.

TIP: Jakou přílohu zvolit k masu na paprice

Zveřejněno 7. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová plec na paprice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56KP

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová plec na paprice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56KP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec vepřová, cibule, kapie, smetana ke šlehání, vývar kuřecí, paprika sušená sladká, paprika sušená uzená, chilli paprika sušená, mouka hladká, sůl, pepř mletý, sádlo

Přidat fotografie receptu