Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře

Součástí slavnostního menu musí být jemná polévka. Máslový krém z topinambur a jedlých kaštanů je zjemněný sladkou smetanou a našlehaný až do lehoučké pěny. V talíři ho podáváme zdobený zkaramelizovanými kousky jedlých kaštanů a lístečky baby koriandru.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Topinambury velmi dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm 3-4 topinambury nakrájené na větší kostky. V průběhu restování kostky topinamburů osolíme, přidáme asi lžíci másla a restujeme ještě 7–8 minut. Krok 2: K dozlatova orestovaným topinamburům přidáme nasekanou šalotku a část uvařených, oloupaných jedlých kaštanů. Znovu důkladně zarestujeme. Krok 3: Zalijeme 100 ml kvalitního bílého vína a necháme ho zcela vyvařit. Do základu hodíme lístky tymiánu a kerblíku (místo kerblíku můžeme použít trošku estragonu nebo koriandru). Zalijeme 750 ml silného kuřecího vývaru a ještě asi 15 minut vaříme. Krok 4: Mezitím připravíme vložku do polévky. Topinambur nakrájíme na drobounké kostičky a orestujeme v rozpáleném rendlíku na oleji. Osolíme a přihodíme lžičku másla. Uvařené jedlé kaštany nadrobno nakrájíme a vsypeme do rendlíku k topinamburu. Přidáme také zbylou drobně nakrájenou šalotku. Zarestujeme a vložka do polévky je hotová. Krok 5: Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme 2 stroužky česneku, velkou špetku mletého muškátového oříšku a znovu promixujeme. Polévku přecedíme přes síto. Krok 6: Polévku v rendlíku znovu prohřejeme, zjemníme asi 100 ml smetany a už nevaříme, aby se smetana nesrazila. Mixérem polévku vyšleháme do pěny. Krok 7: Na talíř opatrně nabíráme topinamburovou pěnu a doplníme ji vložkou z orestovaných kostiček topinamburů a kaštanů. Decentně zakápneme smetanou a dozdobíme lístky baby koriandru.

TIP: 19 oblíbených receptů na krémové polévky pro chladné dny

Zveřejněno 11. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6WB5

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6WB5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
topinambur, cibule šalotka, kaštan jedlý, máslo, víno bílé, vývar kuřecí, smetana ke šlehání, česnek, koriandr, tymián, ořech muškátový, kerblík, citron, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu