

Vepřová kýta á la zvěřina v PH
Suroviny
- 800 g vepřové kýty
- (300 g kořenové zeleniny)
- mrkev
- celer
- petržel
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 200 ml červeného vína
- 250 ml smetany
- koření na divočinu
- 3 ks bobkového listu
- 6 ks černého pepře
- 3 ks nového koření
- špetka tymiánu
- 4 ks jalovce
- 2 lžíce šípkového džemu
- 1 lžíce hladké mouky
- máslo
- sůl
Postup přípravy receptu
Kýtu prošpikujeme polovinou slaniny, posypeme kořením na zvěřinu, polijeme rozehřáým máslem a necháme přes noc v ledničce.
Druhý den na zbytku slaniny a másla orestujeme pokrájenou zeleninu a koření.
Přendáme do PH a na pánvi zprudka opečeme maso, které přidáme i s výpekem k zelenině, trochu osolíme, podlijeme vínem a zapneme na HIGH.
V hrnečku si rozmícháme mouku v trošce vody a po třech hodinách vaření přilijeme do PH, přidáme džem, rozšleháme a vaříme ještě přibližně hodinu - do změknutí masa, ale minimálně 20 minut, aby se nám provařila mouka.
Na závěr vmícháme smetanu, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme.
Poznámka od kuchařky
Kdo má kameninovou nádobu, restuje přimo v ní.
Kdo nevlastní PH, může připravit klasickým způsobem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová kýta á la zvěřina v PH
-
maris: Se skvělými recepty je snadné být skvělou kuchařkou.
Já vlastní recepty moc nevymýšlím, spíš zkouším, co mě zaujme, a obměňuju.
-
Dajda: moc děkuji, vím, že jsi skvělá kuchařka, tak mě to od Tebe obzvlášť těší
-
Super úprava vepřového masa
Moc ráda vařím maso na červeném víně (hovězí, zveřinu, králíka) nebo na smetaně, ale víno a smetanu dohromady jsem ještě nězkoušela, tak mě to lákalo. Nemám pomalý hrnec, ale klasika - běžný pekáč s poklicí a trouba na 150 stupňů - udělaly taky své. Přidala jsem kolečka citrónu i s kůrou, jak jsem zvyklá, a zahustila tak, jak jsem zvyklá: po vyndání masa vyvařím tekutinu na minimum, zasypu 2 lžícemi mouky, kterou zasmažím, jak to jde. Pak přidám trošku vody, povařím, vyndám koření a rozmixuju - pak přiliju smetanu a ještě krátce provařím. Odleželé do druhého dne nemělo chybu - strávníci nechtěli věřit, že jedí "obyčejné" vepřové (měla jsem libové plecko). Myslím, že to udělalao to odležení okořeněného syrového masa a červené víno od začátku pečení.
-
-
maris:
-
harry: zřejmě nechápeš víc věcí, ale ujišťuji Tě, že může
-
....jak může kuchař-ka zahušťovat moukou ve vodě???nechápu....
-
pazderka83: děkuju, mám radost, že jste byli spokojení
-
Dělala jsem rovnou z dvojité dávky, místo šípkového džemu jsem dala 2 lžíce brusinek a nakonec jen cca 50ml smetany, 200ml mi přišlo moc. Všichni jsme si pochutnali
Pomalý hrnec nevlastním, tak jsem dělala v hrnci.
-
Tiez neviem, co je PH, ale niekde si to najdem, je to vlastnesvieckova na smotane? ale z bravcoveho masa, ked sa rozmixuje zelenina, moze sa to uvarit aj bez muky.https://www.toprecepty.cz/recept/9407-veprova-kyta...
-
blaba1: děkuju, jj - je to divoká svíčková
Moc děkuju za krásnou fotku
-
Dělal jsem a je to dobré :) taková divoká svíčková :D
-
aknel1: moc děkuji
-
První recept, který jsem dělala v PH. Velmi dobré, děkuji
-
Radka: moc děkuji za vyzkoušení a mám radost, že jste si pochutnali