Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský kuba

Staročeský kuba je tradiční pokrm, který se připravuje na Štědrý den jako postní jídlo. Sytá kombinace ječných krup, sušených hub, cibule a česneku patří k českým Vánocům stejně neodmyslitelně jako kapr či cukroví.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 70 min

95 min (25 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kroupy několikrát propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl, olej a vaříme asi 30–40 minut. Krok 2: Houby zalijeme vroucí vodou a chvíli necháme stát. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužky česneku prolisujeme. Krok 3: Pekáček vymažeme sádlem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Houby slijeme a necháme na sítku okapat. Krok 4: Uvařené kroupy slijeme, propláchneme a vložíme do připraveného pekáčku. Krok 5: V pánvi na sádle osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme drcený kmín, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Krok 6: Cibulovou směs vmícháme ke kroupám společně s majoránkou, okapanými houbami. Krok 7: Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 ºC. Zapékáme asi 30 minut.

TIP: Vánoční kuba podle našich maminek a babiček

Zveřejněno 18. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Staročeský kuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgV9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Staročeský kuba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgV9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kroupy ječné, olej, houby sušené, cibule, kmín drcený, česnek, majoránka sušená, sůl, pepř mletý, sádlo

Přidat fotografie receptu